Proces certifikacije

Zašto certificiranje sustava upravljanja?

Društvo i potrošači sve se više kreću prema nultoj toleranciji rizika.

Regulatori i institucije na to odgovaraju strožim, sveobuhvatnijim propisima i zahtjevima za detaljnim izvješćivanjem. Kao rezultat toga, tvrtke su prisiljene prilagoditi se novoj stvarnosti, gdje je usklađenost sa zakonima i propisima postala minimalni standard.

Izvrsne tvrtke nadilaze usklađenost kao dio konkurentske strategije. Upravljanje rizikom postaje srž poslovnih i upravljačkih procesa kao način da ostvarujete prednost u konkuretnoj igri.

Sustav upravljanja za neprekidno poboljšanje

Tvrtke razvijaju procese i standarde izvedbe kako bi izmjerile i odgovorile na mnoštvo izazova s kojima se susreću. Najbolje rješenje je integrirati poslovna načela u sustave upravljanja.

Tvrtke koje izvlače punu vrijednost iz svojih sustava upravljanja gledaju na sustav upravljanja kao na sredstvo za upravljanje promjenama i poboljšanjima umjesto da samo zadrže status quo. Holistički pristup učinkovitom sustavu upravljanja dodaje vrijednost poslovanju spajanjem pitanja kvalitete, okoliša, zdravlja i sigurnosti u jedan sustav, pridonoseći tome da se stvari rade bolje, jeftinije ili brže kako sustav sazrijeva i razvija se.

Tvrtke koje tek započinju svoj put prema certifikaciji mogu, naravno, odabrati početak samo s jednim sustavom kako bi ih kasnije integrirale.

Glavni standardi sustava upravljanja naglašavaju neprekidna poboljšanja. Implementacija sustava upravljanja daje vam priliku da se usredotočite na optimizaciju područja koja su vama i vašim dionicima najvažnija.

Zašto je vaš sustav upravljanja certificiran?

Ulaznica za tržište često je snažan početni motivirajući čimbenik za certifikaciju. Regulatorni zahtjevi i zahtjevi globalizacije mogu biti i drugi razlozi. Inzistiranje dionika na sofisticiranijim procesima i preciznijoj odgovornosti poslovnog ponašanja je još jedna. Takve tvrtke traže procjenu i certifikaciju treće strane kao način dokumentiranja usklađenosti.

Međutim, najuvjerljiviji razlog za certifikaciju može jednostavno biti taj što najviše rukovodstvo vidi dodatnu vrijednost u tome da renomiranu treću stranu navede da neovisno auditira njezine sustave upravljanja, izvijesti o svojim pronalascima i dokumentira rezultat izdavanjem certifikata. Uprava mora biti ispred igre i ne može si priuštiti da incidenti uzrokovani nedostatkom kontrole utječu na vrijednost njihove robne marke.

Danas su tvrtke podložne mnogo višoj razini kontrole svih dionika. Zahtjev za transparentnošću s obzirom na to kakav otisak ostavljate na okoliš, koliko sigurno upravljate svojim poslovanjem i kako neprestano poboljšavate kvalitetu neki su od zahtjeva s kojima se poduzeća suočavaju diljem svijeta.

Komunikacija o tome kako upravljate rizikom ključna je za izgradnju povjerenja. Implementacija i certificiranje sustava upravljanja govori vašim dionicima da ste na putu neprekidnog poboljšanja performansi u pogledu kvalitete, okoliša ili sigurnosti. Vanjska provjera pomaže tvrtkama neprekidno poboljšavati svoje strategije, operacije i razine usluge. Odabir pravog certifikacijskog tijela jamči vam objektivnu provjeru valjanosti treće strane i usporedbu vašeg sustava upravljanja.

Odvest će vas dalje od pukog certificiranja sukladnosti na put gdje se pristup temelji na riziku. Usmjeravanjem fokusa na rizike koji predstavljaju najveće izazove, požnjet ćete nagrade od toga što ste krenuli na put neprekidnog poboljšanja.

Kako Vam možemo pomoći?

Kontaktirajte nas