DNV GL

Put ka certifikaciji

Certifikacija je rezultat uspješne procjene provedene od strane neovisne treće strane kao što je DNV GL - Business Assurance.

Certification by DNV GL

Bilo da se radi o certifikaciji sustava upravljanja, proizvoda ili projekta, ona pruža dokaz vašim kupcima o usklađenosti s nacionalnim ili međunarodnim normama. No, gdje biste trebali započeti svoje certifikacijsko putovanje prema održivijem poslovanju? 

Certifikacijski proces manjim se dijelom razlikuje ovisno o različitosti pojedinih usluga kao što je certifikacija sustava upravljanja ili certifikacija proizvoda. Kako bismo vas proveli putem certifikacije, za prikaz smo odabrali certifikaciju sustava upravljanja kao primjer. Molimo da, ukoliko ste zainteresirani za više informacija vezanih uz certifikaciju proizvoda posjetite naše stranice namijenjene potvrđivanju proizvoda. 

Kako se pripremiti za akreditiranu certifikaciju?

Nakon što ste odlučili koji sustav upravljanja ćete implementirati, postoje određeni koraci s kojima možete započeti. Neki od jednostavnih savjeta su se pokazali dragocjenima za tvrtke koje kreću u certifikaciju. Pri započinjanju s postupkom molimo imajte na umu sljedeće:

 • Započnite certifikacijski proces s pravim stavom, spremni na promjene
 • Važno je razumjeti osnovne točke norme i koristiti normu kao vodič pri definiranju vlastitog sustava upravljanja
 • Procijenite kako će se primjena norme odraziti na vašu tvrtku i vaše procese
 • Koristite normu kao alat za poboljšanja
 • Upoznajte se sa rizicima i procesima koji utječu na sposobnost vaše organizacija da realizira poslovnu strategiju
 • Odaberite partnera (certifikacijsko tijelo) pažljivo

Koje korake trebam slijediti?

 • Nabavite normu
  Nabavite normu i pročitajte ju kako biste se upoznali sa zahtjevima i odlučili da li certifikacija prema toj specifičnoj normi koristi vašem poslovanju.

 • Pregledajte literaturu, software
  Postoji velika količina objavljenih informacija koje su dostupne kako bi vam pomogle u razumijevanju i implementaciji norme. Također, imajte na umu da za neke norme postoje objavljene smjernice koje sadrže informacije kako implementirati zahtjeve norme (npr. ISO 9004 za primjenu norme ISO 9001). Provedite određeno vrijeme u istraživanju što vam je dostupno i identificirajte što bi vam moglo biti od koristi u samom postupku implementacije. 

 • Imenujte tim i definirajte strategiju
  Usvajanje sustava upravljanja mora biti strateška odluka cijele organizacije. Važno je da vaša Uprava bude uključena u process. Uprava odlučuje o poslovnoj strategiji koju učinkovit sustav upravljanja podržava. U dodatku, trebate odabrati tim koji će razvijati i implementirati vaš sustav upravljanja.

 • Identificirajte potrebe edukacije
  Članovi tima koji su odgovorni za implementaciju i održavanje sustava upravljanja trebaju znati sve detalje o primjenjivoj normi. Postoji velik izbor seminara i radionica koji su dostupni  kako bi zadovoljili vaše potrebe. Ukoliko vam je potrebna neka druga vrsta edukacije, molimo da nas kontaktirate kako bismo vam pružili podršku u odabiru programa

 • Procijenite vaše opcije za konzultante
  Neovisni konzultantni će vas moći savjetovati oko izvedivog, objektivnog strateškog plana, sa što manje troška za implementaciju.

 • Izradite vašu dokumentaciju sustava upravljanja
  Odlučite koju ćete platformu primijeniti za svoju dokumentaciju sustava upravljanja (npr. određeni softver, procesne mape, sharepoint). Odabir platforme je važan kako biste osigurali učinkovito upravljanje, komunikaciju i implementaciju sustava upravljanja. Vaš sustav upravljanja treba opisivati politiku i poslovanje vaše tvrtke. Dokumentacija uključuje relevantne procese i ostale dokumentirane informacije koje služe kao podrška u ispunjenju zahtjeva norme. 

 • Odredite svoje procese, upravljajte njima i dokumentirajte ih
  Važan korak u uspostavi sustava upravljanja je odrediti potrebne procese i njihove interakcije u skladu sa strateškim usmjerenjem, politikama i ciljevima. Ti bi procesi trebali pokrivati područja kao što su:   
  • Realizacija proizvoda i usluga (operativni procesi)
  • Ispunjenje potreba i očekivanja kupaca i ostalih zainteresiranih strana
  • Procesi upravljanja, uključujući mjerenja analize, poboljšanja i inovacije
 • Implementirajte sustav upravljanja
  Komunikacija i edukacija su ključni za uspješnu implementaciju. Tijekom faze implementiranja, vaša će organizacija raditi prema uspostavljenim procesima i kriterijima kako bi dokumentirali i demonstrirali učinkovitost sustava upravljanja.

 • Razmotrite potrebu procjene stanja
  Možete odabrati da se održi procjena stanja implementiranog sustava upravljanja od strane certifikacijske kuće. Njena svrha je identificiranje područja nesukladnosti ili slabosti i omogućavanje da se ta područja poprave prije nego krenete u proces akreditirane certifikacije.

  Odaberite certifikacijsko tijelo
  Vaš poslovni odnos sa odabranim certifikacijskim tijelom će trajati više godina, u skladu s trajanjem certifikata. Kako biste imali učinkovit sustav upravljanja, kontinuirana poboljšanja su od velike važnosti. DNV GL - Business Assurance će vam pomoći da dobijete maksimalnu vrijednost iz certifikacijskog procesa, procjenjujući snage i prilike za poboljšanje. 

Kako Vam možemo pomoći?

Kontaktirajte nas