Automotive and aerospace

IATF 16949 - Upravljanje kvalitetom u automobilskoj industriji

Cars in a row

Kontaktirajte nas:

Kako vam možemo pomoći?

Zatražite informaciju

Znate li što vam je potrebno?

Zatražite ponudu

Pokažite svoju sposobnost da učinkovito ispunite zahtjeve kupaca.

Specifičan za automobilsku industriju, standard IATF 16949 pruža zahtjeve procesa upravljanja kvalitetom koji pokreću kontinuirano poboljšanje, sprječavanje kvarova i smanjenje odstupanja i otpada u lancu opskrbe.

Certifikacija prema IATF 16949, koja je često preduvjet za sklapanje ugovora, dokazuje da je vaša tvrtka bila auditirana i da je sukladna sa zahtjevima standarda.

Što je IATF 16949

Standard su zajednički razvili članovi Međunarodne radne skupine za automobile (IATF) i dostavili ga Međunarodnoj organizaciji za standardizaciju (ISO) na odobrenje i objavu.

IATF 16946 temelji se na ISO 9001 i nacionalnim standardima kvalitete u automobilskoj industriji te se lako može integrirati s drugim standardima sustava upravljanja. Dok se ISO 9001 usredotočuje na zadovoljstvo kupaca, IATF 16949 se usredotočuje na zahtjeve specifične za kupce koji se bave neprekidnim poboljšanjem, sprječavanjem kvarova i smanjenjem odstupanja i otpada u lancu opskrbe. Omogućuje kontinuirani proces koji pomaže identificirati, izvještavati i poboljšati područja vašeg sustava upravljanja i odgovarajućih poslovnih procesa.

Standard je primjenjiv na bilo koju organizaciju koja proizvodi komponente, sklopove i dijelove za opskrbu u automobilskoj industriji, pokrivajući cijeli lanac opskrbe diljem svijeta.  

Prednosti stjecanja certifikata

Certifikacija je često preduvjet za sklapanje ugovora. Dobavljač s IATF 16949 certifikatom kojeg je izdao DNV automatski se upisuje u odgovarajuću svjetsku baza podataka. Koriste ga isključivo proizvođači originalne opreme (OEM) kako bi bili ažurni sa statusom certifikata i performansama svojih dobavljača.

IATF 16949 certifikat pomaže tvrtkama:

  • Poboljšati procese i kvalitetu proizvoda.
  • Smanjuje potrebu za višestrukim auditima druge i treće strane
  • Povećati povjerenje prilikom nadmetanja za globalne ugovore 
  • Jamčiti vjerodostojnost prilikom nadmetanja za ugovore 
  • Smanjiti odstupanja u proizvodnji i poboljšati učinkovitost proizvodnje, što može pozitivno utjecati na krajnje rezultate

Početak rada

Prije traženja certifikata morate implementirati učinkovit sustav upravljanja kvalitetom koji je sukladan sa zahtjevima standarda IATF 16949. Kao akreditirano certifikacijsko tijelo treće strane, DNV vas može podržati u svakom koraku, od obuke do alata za samoprocjenu, analize nedostataka do certifikacije.

Saznajte više o tome kako započeti na putu do certifikacije.

Kontaktirajte nas:

Kako vam možemo pomoći?

Zatražite informaciju

Znate li što vam je potrebno?

Zatražite ponudu

Usluge koje bi Vas mogle zanimati: