DNV STP proces provjere negenetski modificiranih sastojaka

Razviti robustan sustav za definiranje procesa pripreme prehrambenih proizvoda bez genetski modificiranih sastojaka (ne-GMO).

Provjera vašeg sustava proizvodnje hrane pokazuje vašu predanost ispunjavanju očekivanja kupaca u vezi sa sastojcima koji nisu GE u lancu opskrbe.

DNV STP ima za cilj dati robustan sustav za definiranje procesa pripreme prehrambenih proizvoda s negenetski modificiranim (ne-GE) sastojcima.

Što je DNV STP?

DNV tehnička specifikacija za proizvode (STP) razvijena je u skladu sa zahtjevima EU zakonodavstva za označavanje GMO-a (EU Uredbe 1829/2003 i 1830/2003) te s potrebama i specifičnim pristupima američkog tržišta, uzimajući u obzir savezno i državno zakonodavstvo SAD-a i smjernice, uključujući Nacionalni zakon o otkrivanju podataka o bioinženjerskoj hrani (srpanj 2016.).

DNV STP može koristiti proizvođač hrane i temelji se prvenstveno na sljedivosti proizvoda s naglaskom na kontroli unakrsnog kontakta ili miješanja između genetski modificiranih/bioinženjerskih (GE/BE) i ne-GMO/BE sastojaka na svakoj razini opskrbnog lanca i proizvodnog procesa, kao i učinkovit plan uklanjanja tržišta proizvoda.

Provedba zahtjeva STP-a ne zamjenjuje usklađenost s bilo kojim primjenjivim zakonom ili uredbom koja je na snazi. STP je namijenjena za primjenu u kombinaciji s postojećim zakonima i propisima koji uređuju označavanje prehrambenih proizvoda.

Prehrambeni proizvod mora zadržati svoj izvorni ne-GMO/BE status i njime se mora upravljati kako bi se izbjegao unakrsni kontakt ili miješanje s GMO/GE/BE sirovinama i sastojcima u cijelom opskrbnom lancu. To se mora pokazati kontrolnim mjerama u svim fazama proizvodnje.

Prednosti provjerenog procesa

Genetski inženjering ili modifikacija omogućuje proizvodnju biljaka, životinja i mikroorganizama specifične kvalitete. Iako je dopušteno u mnogim zemljama, nisu svi potrošači uvjereni u poželjnost genetskog inženjeringa.

Kako bi odgovorili na ove nedoumice, neki će proizvođači htjeti provjeriti da njihovi proizvodi ne sadrže genetski modificirane proizvode i u skladu s tim će željeti označiti proizvode. Usvajanje pristupa koji se temelji provjeri procesa i objekata može pomoći vašoj tvrtki:

  • Spriječiti nedostatke proizvoda
  • Olakšati prepoznavanje proizvoda koji ne sadrže genetski modificirane sastojke.
  • Otvaranje prema novim tržištima i povećanje poslovnih prilika
  • Izgrađivanje povjerenja potrošača u robnu marku povezujući provjerene karakteristike proizvoda koje nisu genetski modificirane u procesu.

Početak rada

Za provjeru procesa najprije morate implementirati sustav koji zadovoljava zahtjeve programa. DNV vam može pomoći na cijelom putu, počevši od odgovarajuće obuke do samoprocjene, analize nedostataka i usluga certificiranja.

Saznajte više o tome kako započeti na putu do certifikacije.

Više informacija

  Preuzmite letak

Preuzmite letak

  Edukacije

Edukacije

Odgovarajući uvid u aktivnom okruženju za učenje

  Vaša dodana vrijednost

Vaša dodana vrijednost

Saznajte više o digitalnom korisničkom iskustvu