Skip to content

HACCP- Analiza opasnosti i kritične kontrolne točke

Poboljšajte svoju sposobnost dosljednog ispunjavanja očekivanja kupaca i zakonskih zahtjeva za sigurnost hrane proizvoda i usluga

Certificiranje vašeg sustava upravljanja sigurnošću hrane u skladu s načelima HACCP pokazuje vašu predanost dosljednosti, neprekidnom poboljšanju te sigurnosti i zadovoljstvu kupaca. To su opipljive poslovne prednosti koje igraju važnu ulogu u izgradnji otpornosti i održivog poslovanja.

HACCP metodologija je strukturirani, preventivni pristup sigurnosti hrane koji optimizira napore da se potrošaču osigura sigurna hrana. Obvezna je u nekoliko zemalja, uključujući SAD i unutar EU.

Što je HACCP?

Primjenjiv na sve vrste tvrtki koje se bave proizvodnjom hrane, HACCP je metodologija upravljanja rizikom posebno dizajnirana za prehrambeni sektor od strane Komisije Codex Alimentarius, koju su zajednički uspostavile Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Preduvjet je prema većini standarda o sigurnosti hrane da organizacije razviju postupke temeljene na HACCP načelima.

HACCP uključuje:

 • Razvijanje procesa i utvrđivanje što bi moglo poći po zlu i kakve opasnosti postoje za sigurnost hrane
 • identificiranje svih kritičnih kontrolnih točaka i područja na koja se poduzeće treba usredotočiti kako bi se osiguralo da su te opasnosti uklonjene ili smanjene na sigurne razine
 • odlučivanje o aktivnostima potrebnima za otklanjanje nesukladnosti
 • nadzor kako bi se osiguralo da se procedure poštuju i funkcioniraju
 • vođenje odgovarajuće evidencije

Prednosti stjecanja certifikata

Certificiranje vašeg sigurnosnog sustava prema zahtjevima HACCP-a pruža učinkovito sredstvo komunikacije s dionicima i drugim zainteresiranim stranama. To je važan element u demonstriranju obveza prema sigurnosti hrane u skladu s zahtjevima korporativnog upravljanja, korporativne odgovornosti i financijskog izvještavanja.

Certifikacija HACCP sustava omogućuje vašoj organizaciji da:

 • Izrazi povjerenje kupcima, pokazujući da je hrana proizvedena sigurnim procesima
 • Dokaže da je poduzela sve razumne mjere opreza kako bi zajamčila proizvodnju sigurne hrane
 • Omogući kupcima da zahtijevaju da dobavljači budu ocijenjeni i certificirani, ako posluju u zemlji sa snažnim zakonodavnim okvirom za sigurnost hrane
 • Smanji broj audita koje provode kupci i, posljedično, uštedite utrošeno vrijeme upravljanja i s tim povezane troškove
 • Smanji otpad proizvoda i povlačenje proizvoda
 • Poboljša odnose s tijelima za sigurnost hrane
 • Poboljša učinkovitost

Početak rada

Kako biste dobili certifikat, prvo morate implementirati učinkovit plan sigurnosti hrane koji odgovara vašem sustavu upravljanja sigurnošću hrane u skladu sa zahtjevima standarda. DNV je akreditirano certifikacijsko tijelo treće strane i može vam pomoći na cijelom putu, počevši od odgovarajuće HACCP obuke do samoprocjene, analize nedostataka i usluga certificiranja.

Saznajte više o tome kako započeti na putu do certifikacije.

Više informacija

  HACCP

HACCP

Preuzmite letak

  Edukacije

Edukacije

Odgovarajući uvid u aktivnom okruženju za učenje

  Vaša dodana vrijednost

Vaša dodana vrijednost

Saznajte više o digitalnom korisničkom iskustvu

  Global Food Safety Initiative

Global Food Safety Initiative

Posjetite GFSI stranice