Vrijeme je da započnemo sa tranzicijom na GLOBALG.A.P. IFA v6

GLOBALG.A.P. dovršio glavnu reviziju IFA (Integrated Farm Assurance) norme u rujnu 2022., a prijelaz na novi standard v6 počinje 1. siječnja 2024.

Revizija je osmišljena kako bi pojednostavila ponude GLOBALG.A.P.-a, učinivši ih intuitivnijima i potaknuvši digitalizaciju i korištenje podataka unutar sektora.

Prethodnu verziju 5.4-1 standarda priznao je GFSI za kategorije voća i povrća i akvakulture. Budući da GFSI zahtjevi nisu relevantni za sve proizvođače, GLOBALG.A.P. zadržao je dvije moguće verzije

Stoga, nova verzija 6 nudi se u 2 verzije:

  • IFA v6 Smart, koji nije podvrgnuta GFSI benchmarkingu, prikladna je za većinu proizvođača.
  • IFA v6 GFS, koji je priznata od strane GFSI, vrijedi za biljke (prethodno usjeve) i akvakulturu.
Revidirana IFA v6 GLOBALG.A.P.-a ima mnoge prednosti. Omogućuje jednostavnija, intuitivna i digitalizirana rješenja za cijeli sektor. Iako je revizija u mnogočemu pojednostavila normu, promjene same norme i nekih njezinih dodataka su opsežne. Pozivamo sve organizacije da identificiraju koje promjene utječu na njih i poduzmu rane korake kako bi osigurali glatku tranziciju,” kaže Francesco di Sarno, globalni menadžer za hranu i piće u DNV-u.

Glavne promjene u v6. odnose se na pojednostavljenu strukturu i jezik te proširene kriterije održivosti i stalnog poboljšanja na razini proizvođača.

Osim toga, opseg usjeva preimenovan je u biljke i potvrđene su dvije dodatne kategorije: biljni materijal za razmnožavanje (PPM) i usjevi koji se mogu kombinirati (CC).