Tranzicija na GLOBALG.A.P. IFA Verziju 6

Integrirana norma za upravljanje farmom

Nadopnjena GLOBALG.A.P. IFA verzija 6

Verzija 6 GLOBALG.A.P. IFA je objavljena u rujnu 2022. Glavne promjene u v6. odnose se na pojednostavljenu strukturu i jezik te proširene kriterije održivosti, dobrobiti životinja i stalnog poboljšanja na razini proizvođača. Štoviše, postoji nekoliko važnih izmjena općih propisa:
 • Samoprocjena sadrži komentare za sve neprimjenjive i neusklađene glavne i manje obavezne kriterije.
 • 10% nenajavljenih audita od strane certifikacijskih tijela. Tih 10% više se ne računa kao dodatni audit, već je uključeno u izvorni broj certifikacijskih audita.
 • Pravilo trogodišnjeg ciklusa (s godišnjom revizijom na licu mjesta) dodatno smanjuje sadržaj kontrolne liste na primjenjive točke i skraćuje trajanje audita na licu mjesta.

Tijek tranzicije

Verzija 6 je objavljena u dva paralelna izdanja: IFA v6 Smart i IFA v6 GFS. GFSI zahtjevi nisu relevantni za sve proizvođače. Podjela omogućuje Smartu da ima pojednostavljene checkliste, da bude usmjeren na ishod i prilagođen. Za one kojima je potrebna certifikacija prema priznatim standardima GFSI-a, GFS bi bio preferirani izbor.  Ovisno o izdanju koje ste odabrali:  
 • IFA v6 Smart obavezna je od 1. siječnja 2024. Nakon tog datuma ne mogu se provoditi daljnje revizije prema IFA v5.2.
 • IFA v6 GFS, relevantna za opsege voće i povrće (sada Biljke) i akvakulturu, postaje obavezna tri mjeseca nakon što se postigne priznanje od strane GFSI-ja. GlobalG.A.P. procjenjuje da će se to dogoditi u drugoj polovici 2024. Dok se priznanje ne potvrdi, auditi će se provoditi prema verziji 5.4-1-GFS za tvrtke kojima je potrebna GFSI priznata certifikacija.
GLOBALG.A.P. je potvrdio da će dvije dodatne kategorije proizvoda u okviru IFA v6 za biljke biti podvrgnute javnom savjetovanju 2023.: materijal za razmnožavanje biljaka (PPM) i usjevi koji se mogu kombinirati (CC). IFA v6 PPM i IFA v6 CC postat će obavezni u siječnju 2025.

Revidirani dodatci. 

Prijelaz uključuje niz promjena u dodacima: 
 • GRASP v2
Od siječnja 2024. Biti će obavezna ova nova verzija GRASP-a . Auditi ili procjene za IFA v5 ili GRASP v1.3-1 neće biti dopuštene od siječnja 2024. pa nadalje. Napomena za tvrtke certificirane prema IFA v5.4-1: Auditi se još uvijek mogu provoditi prema GRASP 1.3-1 nakon siječnja 2024., dok GFSI ne prizna IFA v6 GFS.
 • Ostali dodatci.

Nekoliko drugih je nedavno prošlo reviziju kako bi se uskladili s novim verzijama IFA v6. Od 1. siječnja 2024. sve nadolazeće revizije dodataka u vezi s IFA v6 Smart/GFS provodit će se prema novim verzijama, a proizvođači moraju koristiti ažuriranu checklistu za svoje samoprocjene. Objavljeni su sljedeći dodaci:
 • SPRING v 2.0 -.
 • AH-DLL GROW v3.1 -.
 • GGFSA V3.0 - 

Priprema za implementaciju

Preporučamo da se što prije počnete pripremati za tranziciju i pravilno planirate kako implementirati potrebne promjene u svoj sustav upravljanja. Preporučeni koraci:
 • Upoznajte  se sa ažuriranom normom, fokusirajući se na promjene.
 • Obučite relevantno osoblje u svojoj organizaciji kako biste bili sigurni da razumiju zahtjeve i ključne promjene.
 • Identificirajte nedostatke koje treba riješiti i izradite plan provedbe.
 • Ažurirajte svoj sustav upravljanja i implementirajte sve aktivnosti.

Kako Vam  DNV može pomoći?

Bilo da želite napraviti tranziciju ili želite započeti svoj  certifikacijski put, DNV može biti vaš partner. Nudimo tranzicijske i standardne tečajeve, samoprocjene, GAP analizu/procjenu stanja i samu certifikacijucertifikaciju.