Skip to content

RSPO norma (Okrugli stol o održivom palminom ulju)

Margarin, pizza, čokoladice, deterdženti, kreme ili ruževi za usne – gotovo svaki drugi proizvod u supermarketu sadrži palmino ulje. S jednom trećinom udjela u ukupnoj potrošnji, ovaj višenamjenski proizvod jedno je od najvažnijih biljnih ulja na svijetu – a tržište nastavlja rasti.

Istodobno se više puta kritizira ekonomično i isplativo palmino ulje. Osobito u Indoneziji i Maleziji, gdje se velika područja prašuma često krče za uzgoj uljnih palmi. Zbog toga je još važnije da je proizvodnja certificirana kao održiva s ekoloških, ekonomskih i društvenih aspekata.

Što je Okrugli stol o Održivom Palinom Ulju (RSPO)?

Kako bi osigurali održivu proizvodnju palminog ulja, dionici kao što su ekološke organizacije, prehrambene tvrtke, plantaže, tvrtke, proizvođači i trgovci proizvodima od palminog ulja udružili su snage 2004. godine na inicijativu WWF-a (Svjetski fond za prirodu) i osnovali " Okrugli stol o inicijativi za održivo palmino ulje" (RSPO). Članovi RSPO-a iz više od 50 zemalja obvezali su se na sljedeće:

  • ne krče se ekološki vrijedne šumske površine za uzgoj uljne palme,
  • poštivanje zakonskih propisa kao što su korištenje zemljišta i vlasnička prava,
  • sprječavanje dječjeg rada
  • integracija i promicanje malih poljoprivrednika i
  • plantaže pregledavaju neovisni i ovlašteni inspektori.
Cilj je podržati korištenje održivog palminog ulja kroz blisku suradnju između dionika u cijelom opskrbnom lancu.

Što je certifikacija RSPO opskrbnog lanca (RSPO SCCS)?

RSPO SCCS certifikacija opskrbnog lanca potvrđuje kontinuirano praćenje svih faza u opskrbnom lancu palminog ulja: od rafiniranja i prerade, preko poboljšanja i transporta, do distribucije i isporuke potrošaču. Certifikacija vam pomaže izgraditi povjerenje kupaca i pokazuje vašu predanost održivoj proizvodnji proizvoda od palminog ulja i korištenju održivog palminog ulja u vašim proizvodima.

Proizvodi mogu biti označeni izjavom o RSPO certifikacji samo nakon što sve zahtjeve RSPO SCCS potvrdi neovisno i odobreno certifikacijsko tijelo .

RSPO pruža četiri modela opskrbnog lanca za certificirano palino ulje: 

  1. Identity Preserved (IP): prema ovom modelu mogu biti certificirani samo oni proizvodi (poluproizvodi) koji sadrže 100% RSPO certificirano palmino ulje i mogu se pratiti do pojedinačne plantaže palminog ulja.
  2. Segregation (SG): prema ovom modelu mogu biti certificirani samo oni proizvodi (poluproizvodi) koji sadrže 100% RSPO certificirano palmino ulje.  Međutim, palmino ulje može biti sa raznih certificiranih plantaža palminog ulja i tvornica palminog ulja.
  3. Mass Balance (MB): proizvodi koji sadrže RSPO certificirano kao i necertificirano palmino ulje  mogu se certificirati po ovom modelu. Mora se osigurati da prerađena količina RSPO certificiranog palminog ulja odgovara kupljenoj količini certificiranog palminog ulja. Ovaj model je posebno zanimljiv tvrtkama koje ne mogu jamčiti da će certificirane i necertificirane sirovine uvijek biti odvojene zbog strukture ili proizvoda.
  4. Book & Claim (BC): Ovaj model omogućuje održivim proizvođačima palminog ulja sudjelovanje u trgovanju certifikatima. Održivim palminim uljem, tj. fizičkom robom i certifikatima o održivosti, trguje se odvojeno. Certifikat za promet predstavlja određenu količinu palminog ulja.

Kako se pripremiti za certifikaciju prema RSPO SCCS?

Sljedeći procedure pomoći će vam da se pripremite za certifikaciju prema normi RSPO SCCS: 

  • Saznajte više o samoj normi i pravilima za komunikaciju unutar opskrbnog lanca na web stranici Okruglog stola o održivom palminom ulju (RSPO);
  • Nabavite najnoviju verziju norme
  • Identificirajte svoju ulogu u opskrbom lancu I identificirajte svoj sustavu opskrbnog lanca  
  • postanite član RSPO - a
  • Certificirajte se I ...
    • Identificirajte i kontrolirajte svoje kritične kontrolne točke (CCP), tj. točke gdje bi bila moguća mješavina certificiranih i necertificiranih materijala
    • Jasno identificirajte svoje certificirane proizvode kako biste bili sigurni da se certificirana i necertificirana roba ne miješaju. Detaljno, to znači da…   
      • proizvodi iz certificiranih izvora moraju biti jasno označeni i redovito kontrolirani
      • sirovine, kao i nedovršeni i gotovi proizvodi također su identificirani i može se osigurati sljedivost do certificiranog izvora
      • proizvodnju certificiranih i necertificiranih proizvoda treba prostorno i vremenski odvojiti
  • Uspostavite jasnu dokumentaciju svog sustava i vodite evidenciju o kupnji, isporuci, primitku robe, otpremi, proizvodnji itd.
  • Educirajte svoje osoblje u sustavu tako da mogu razumjeti i učinkovito izvršavati svoje zadatke.

Kako Vam DNV može pomoći?

Da biste bili certificirani, morate ispuniti sve zahtjeve RSPO SCCS i te zahtjeve potvrditi neovisno i odobreno certifikacijsko tijelo. Mi smo neovisno i odobreno certifikacijsko tijelo, a naši auditori imaju dugogodišnju praksu i iskustvo u području procjene opskrbnog lanca. Možemo Vam pružiti pomoć tijekom cijelog procesa certifikacije; od pripreme i planiranja, obuke, procjena pa do samog audita. Kontaktirajte nas da saznate više.