Skip to content

FSVP - Program provjere stranih dobavljača

Zakon o modernizaciji sigurnosti hrane (FSMA) osmišljen je za sprječavanje bolesti koje se prenose hranom u SAD-u. Program za provjeru stranih dobavljača (FSVP) je FDA FSMA program koji ima za cilj pružanje jamstva da strani dobavljači prehrambenih proizvoda ispunjavaju slične zahtjeve kao i tvrtke sa sjedištem u SAD-u.

FSMA se primjenjuje na vrlo široku kategoriju proizvoda i tvrtki, uključujući one koji proizvode, prerađuju, pakiraju ili skladište hranu i piće za ljudsku ili životinjsku prehranu, uključujući dodatke prehrani. Kroz inicijative dio FSMA kišobrana, kao što je Program za provjeru stranih dobavljača (FSVP), također su pogođeni uvoznici, agenti, predstavnici stranih tvrtki i otpremnici/prevoznici. Program za provjeru stranih dobavljača (VQIP) je FDA program koji ima za cilj pružiti jamstvo da strani dobavljači proizvoda hrane i pića ispunjavaju iste sigurnosne zahtjeve kao i tvrtke sa sjedištem u SAD-u, osiguravajući poštivanje standarda za zaštitu javnog zdravlja, uključujući sigurnosne propise, preventivne kontrole i ispravno označavanje.

Što je program FSV

FSVP program je obavezan i primjenjiv na uvoznike hrane u SAD. Sukladnost je jednaka putovnici za ulazak vaših proizvoda na tržište SAD-a. U programu FSVP uvoznik je definiran kao američki vlasnik ili primatelj hrane ponuđene za uvoz, na primjer:
  • Vlasnik je hrane
  • Kupio ga
  • Pristao je pisanim putem kupiti ga u trenutku ulaska u SAD
Ako nema američkog vlasnika ili primatelja (financijski odgovorne strane) u trenutku ulaska, FSVP uvoznik je američki agent/predstavnik stranog vlasnika/primatelja, što je potvrđeno u potpisanoj izjavi o suglasnosti. Prema FSVP-u, američki uvoznici moraju pratiti usklađenost svojih stranih dobavljača sa statusima FDA. To znači da mora postojati odobreni uvoznik u Sjedinjenim Državama koji preuzima odgovornost za osiguranje da proizvodi ispunjavaju zahtjeve FSVP. Osim ako nisu izuzeti, kao što je slučaj s HACCP uvoznicima na primjer, FSVP zahtijeva da uvoznici:
  • Za provedbu i aktivnosti FSVP koristite kvalificirano osoblje
  • Izvršite analizu opasnosti, koja uključuje pregled opasnosti i utvrđivanje jesu li potrebne kontrole
  • Procijenite rizike koje predstavljaju hrana i učinak stranih dobavljača
  • Provedite odgovarajuće aktivnosti provjere dobavljača
  • Poduzeti korektivne radnje (ako je potrebno) i procijeniti adekvatnost FSVP-a (kada je potrebno)
  • Ponovno procijenite hranu i inozemnog dobavljača svake tri godine ili prije
  • Identificirajte uvoznika FSVP-a prilikom podnošenja zahtjeva za ulazak u SAD Carina i granična zaštita
Vidite više na stranici FDA ovdje.

Početak rada

Shema zahtijeva da američki uvoznici razumiju utjecaj, razviju protokole i provode revizije usklađenosti unutar granica tvrtke i dobavljača. DNV vam može pomoći od početka do kraja kako biste:
  • Identificirajte utjecaj FSMA na vašu organizaciju
    Razumijevajući koje proizvode vaša organizacija proizvodi, obrađuje, uvozi, transportuje itd., DNV vam može reći što vaša organizacija treba učiniti kako bi ispunila zahtjeve FSMA.
  • Razvijte protokole kako biste osigurali poštivanje FSVP-a.
    Provedite programe za upravljanje rizikom i procijenite usklađenost dobavljača sa statutima FDA i podržite razvoj internih procedura za vlastitu usklađenost s pravilima FSMA.
  • Provedite revizije usklađenosti s FSVP-om
    Ako vaša organizacija ima uspostavljene protokole s ciljem usklađivanja s FSVP-om, neka DNV bude neovisni “dodatni par očiju” kako biste osigurali da vaši protokoli ispunjavaju regulatorne zahtjeve i, što je najvažnije, da su učinkoviti i razumni za vašu organizaciju.
  • Provedite revizije dobavljača
    Neovisnom revizijom svojih dobavljača kako bi se osiguralo da ispunjavaju zahtjeve FDA – osiguravajući da vaša organizacija ispunjava vaše obveze prema FSVP-u.
  • Trening
    I vaša organizacija i vaši dobavljači o FSMA, njegovim zahtjevima i kako ih implementirati u skladu sa zakonom. To također uključuje dobro poznatu obuku kvalificiranog pojedinca za preventivne kontrole (PCQI).
Kad god je moguće, usluge revizije mogu se uključiti kao dodaci u postojeće GFSI certifikacijske revizije, smanjujući troškove i za vašu tvrtku i za vaše dobavljače. DNV je također akreditiran prema pravilu programa trećih strana (TPP) i može dati certifikaciju stranih dobavljača za VQIP (Program dobrovoljnog kvalificiranog uvoznika).
  Edukacije

Edukacije

Odgovarajući uvid u aktivnom okruženju za učenje

  Vaša dodana vrijednost

Vaša dodana vrijednost

Saznajte više o digitalnom korisničkom iskustvu