Skip to content

FSC ® Chain of Custody

Poboljšati kontrolu pribavljanja drva i proizvoda od drvenih vlakana i zadovoljiti zahtjeve kupaca u pogledu održivosti.

Certifikat lanca skrbništva (Chain of Custody) za proizvode pokazuje kupcima i dionicima da drveni/vlaknasti dijelovi vaših certificiranih proizvoda potječu iz šuma kojima se dobro upravlja, kontroliranih izvora ili recikliranog materijala.

Lanac skrbništva (CoC) uspostavlja postupke za kontrolu nabave i prijenosa drva i proizvoda od drva u svim fazama kako bi se osiguralo da se krajnji proizvod može pratiti do održivih i odobrenih izvora.

Što je FSC ® lanac skrbništva

FSC® (Forest Stewardship Council®) je neprofitna organizacija. Razvila je najprepoznatljiviju shemu za održivo šumarstvo i sljedivost šumskih proizvoda. CoC certifikacija omogućuje organizacijama korištenje FSC logotipa na proizvodima povećavajući njihovu prolaznost na tržištu.

Sve veličine i vrste organizacija mogu se prijaviti za certifikaciju lanca skrbništva. Kako bi se postigla certifikacija lanca skrbništva, organizacije moraju ispuniti FSC-STD-40-004 standard za certifikaciju lanca skrbništva.

  • Lanac skrbništva (CoC) je proces koji potvrđuje da je materijal s FSC certifikatom identificiran i odvojen od necertificiranog i nekontroliranog materijala dok se plasira duž opskrbnog lanca, od šume do tržišta.
  • Svi prijenosi u lancu opskrbe proizvoda s FSC certifikatom zahtijevaju postojanje učinkovitih sustava upravljanja lancem skrbništva na razini organizacije i njihovu provjeru od strane neovisnog FSC akreditiranog certifikacijskog tijela. 
  • Izvori pod kontrolom tvrtke kontroliraju se u skladu s FSC standardima kako bi se isključila ilegalno posječena drvna građa, šume u kojima su ugrožene vrijednosti očuvanja, genetski modificirani organizmi i kršenje građanskih i tradicionalnih prava ljudi.
  • FSC CoC certifikacija može se kombinirati s certifikacijom prema drugim standardima kao što su ISCC - Certifikacija održive bioenergije i ISO 14001 (standard sustava upravljanja okolišem).

Prednosti stjecanja certifikata

Samo FSC CoC certificirane operacije smiju označavati proizvode FSC zaštitnim znakovima. FSC oznaka pruža vjerodostojnu vezu između odgovorne proizvodnje i potrošnje, omogućavajući potrošačima i poduzećima da donose odluke o kupnji koje su od koristi ljudima i okolišu, kao i pružajući stalnu poslovnu vrijednost. Ostale pogodnosti za tvrtku s FSC CoC certificiranim proizvodima uključuju:
  • Poboljšan pristup tržištu u sektoru koji je sve više ekološki osviješten.
  • Pokazivanje da brigu o okolišu svojih kupaca shvaćate ozbiljno.
  • Usklađenost s politikama i specifikacijama javne ili privatne nabave kao što je shema ekološke EU oznake za namještaj ili U.S. Sustav ocjenjivanja vodstva zelene gradnje u dizajnu energije i okoliša (LEED).

Početak rada

Kako biste dobili certifikat, morate implementirati učinkovit sustav upravljanja okolišem koji je u skladu sa zahtjevima standarda. Za pregled FSC standarada, pogledajte odjeljak Postanite certificirani na web stranici FSC-a. Također možete izravno pristupiti FSC CoC standardu ovdje. DNV je akreditirano certifikacijsko tijelo treće strane i može vam pomoći tijekom cijelog puta. Pružamo odgovarajuću obuku i certifikaciju za vaš sustav upravljanja okolišem.

Pružamo uslugu FSC® certifikacije (A000509) u suradnji s DNV Business Assurance Sweden AB.

®FSC & Forest Stewardschip Council, all rights reserved.




Više informacija

  FSC chain of custody

FSC chain of custody

Preuzmite letak

  Edukacije

Edukacije

Odgovarajući uvid u aktivnom okruženju za učenje

  Vaša dodana vrijednost

Vaša dodana vrijednost

Saznajte više o digitalnom korisničkom iskustvu

 

FSC COC korištenje oznaka i zaštićenih znakova

 

Opis procesa evaluacije

 

Komentari pritužbe i službene pritužbe

 

Sljedeći Control Wood auditi

 

FSC stranice

 

FSC javna pretraga

Pretraživanje važećih certifikata