Objavljena nova norma ISO/IEC 42001 povećati će povjerenje u umjetnu inteligenciju

S ciljem pomoći tvrtkama i organizacijama da razviju robustan okvir upravljanja umjetnom inteligencijom (AI), ISO/IEC 42001, danas, 18. prosinca 2023. objavljen je sustav upravljanja umjetnom inteligencijom (AI).

Sve veće usvajanje umjetne inteligencije od strane pružatelja proizvoda i usluga također bilježi sve veće nepovjerenje u novu tehnologiju. ISO/IEC 42001 prvi je međunarodni standard sustava upravljanja za siguran i pouzdan razvoj i implementaciju umjetne inteligencije. 

Pozdravljajući novi standard, Thomas Douglas, globalni menadžer ICT industrije u DNV-u,  izjavio je: "Postoji jasna i definitivna potreba za standardom oko tehnologije umjetne inteligencije i njezine primjene. Može uistinu pomoći u upravljanju rizicima i osigurati učinkovitu, sigurnu i etičku primjenu kojom se potiče povjerenje među organizacijama i korisnicima. Drago nam je što je sada konačno ovdje i uzbuđeni zbog toga kako će pomoći organizacijama da napreduju."

Organizacije žele iskoristiti mogućnosti koje nudi umjetna inteligencija. Međutim, postoji potreba za oprezom kako bi se riješila zabrinutost dionika i odgovorilo na nove rizike i propise. Kako bi otklonile neke od zabrinutosti u vezi s umjetnom inteligencijom, vlade diljem svijeta uvode ili planiraju zakone i propise kojima se uređuje njezina uporaba, uključujući predstojeći Akt EU-a o umjetnoj inteligenciji.

Novi standard predviđa zahtjeve za certificirani okvir sustava upravljanja umjetnom inteligencijom koji će organizacijama omogućiti da ostvare maksimalne koristi, a istovremeno uvjeriti dionike da su sustavi razvijeni i da se njima odgovorno upravlja.

Primjenjujući sličan pristup normi ISO 9001 o upravljanju kvalitetom i normi ISO 27001 o informacijskoj sigurnosti, na primjer, ISO/IEC 42001 pruža najbolje prakse, pravila, definicije i smjernice za upravljanje rizicima i operativnim aspektima. 

Ciljevi norme ISO/IEC 42001 mogu se sažeti kao: 

  • Promicanje razvoja i upotrebe pouzdanih, transparentnih i odgovornih sustava umjetne inteligencije. 
  • Naglašavanje etičkih načela i vrijednosti kao što su pravednost, nediskriminacija i poštovanje privatnosti pri uvođenju sustava umjetne inteligencije kako bi se ispunila očekivanja dionika.
  • Pomaganje organizacijama da prepoznaju i ublaže rizike povezane s implementacijom umjetne inteligencije, što zauzvrat poboljšava učinkovitost i smanjuje troškove.
  • Održavanje usklađenosti s propisima, uključujući zahtjeve za zaštitu podataka.
  • Izgradnja većeg povjerenja u upravljanje umjetnom inteligencijom poticanjem organizacija da daju prednost ljudskoj dobrobiti, sigurnosti i korisničkom iskustvu u dizajnu i uvođenju umjetne inteligencije.

"Tehnologija umjetne inteligencije ima tako veliko obećanje, ali kao i kod svake inovacije mora se odgovorno provoditi kako bi bila učinkovita. Ako ste bolnica, na primjer, želite spasiti živote, zar ne? Kao globalno tijelo za certificiranje sustava upravljanja, DNV želi surađivati s kupcima i pomoći im u stvaranju povjerenja u njihovu primjenu umjetne inteligencije", kaže Thomas Douglas.