Skip to content

FSSC 22000 dodatni zahtjevi u verziji 6

Pružajući već sveobuhvatnu certifikacijsku shemu za sustave upravljanja sigurnošću hrane, FSSC 22000 u novoj verziji 6 proširuje daljnja poboljšanja kako bi dodatno unaprijedio sigurnost hrane I održivost.

Ažurirana verzija 6 FSSC 22000 objavljena je u travnju 2023. 

“FSSC 22000 je već prilično sveobuhvatan, uključuje već ISO 22000, program preduvjeta za industriju I dodatne zahtjeve definirane od strane FSSC. Nova verzija pojačava zahtjeve za certifikacijska tijela, trajanje audita  I gubitak I rasipanje hrane kako bi se pomoglo organizacijama u ispunjavanju ciljeva   održivog razvoja UN-a” govori Stefano Crea, direktor globalnog tržišta I industrija pri DNV-u. 

Dodatno, nova verzija 6 uvodi promjene u kategorijama proizvoda, ponovo usklađuje kategorije opskrbnog lanca I integraciju zahtjeva za sigurnost hrane I kulture kvalitete. 

Tvrtke koje su certificirane imaju vremena za pripremu do 01.travnja, 2024. Svi certifikacijski auditi od tog datuma nadalje provoditi  će se prema FSSC 22000 Verziji 6. 

Prijelazni period je 12 mjeseci, što znači da se svi tranzicijski auditi moraju provesti prije 31.ožujka, 2025.

“Posebna pravila vrijede za one čiji su audit dani na prijelazu iz ožujka u travanj 2024. u smislu koja se verzija primjenjuje u različitim fazama audita. Naša je preporuka da tvrtke sa postojećim certifikatima započnu pripreme što je ranije moguće I planiraju implemantaciju svih zahtjeva u skladu sa ažuriranom Verzijom 6", govori Stefano Crea.