Skip to content

Zanimljivosti s Globalne konferencije o sigurnosti hrane

Globalna konferencija o sigurnosti hrane 2016. održana je u Berlinu od 29.veljače do 3.ožujka.

I ove je godine to bila prilika za sve svjetske stručnjake i osobe na bilo koji način vezane uz sigurnost hrane da se upoznaju s najnovijim trendovima i inicijativama u tom sektoru.

Cilj konferencije i vodećih svjetskih stručnjaka koji su na njoj sudjelovali bio je potaknuti sudionike na razmišljanje o sigurnosti hrane s aspekta stalnih promjena koje se događaju u svijetu.
Različite vrste prijetnji i novih zahtjeva postavljaju nove izazove pred sve strane uključene u brigu o sigurnosti hrane. Više no ikad ranije, naglašena je važnost potrebe za globalnim jakim odgovorom na sve njih. 


Ključni trendovi naglašeni tokom konferencije:

Prehrambene prevare
Prehrambene prevare u fokusu su sektora hrane. Odgovornost je tvrtki da osiguraju sigurnost na svim nivoima – od dobavljača sirovina pa sve do upravljanja logistikom iz jednostavnog razloga što je odgovornost za neuspjeh najviše na njima.
Stoga možemo reći da procjene rizika sve više obuhvaćaju znatno šire aspekte od same proizvodnje. Dobra je vijest da međunarodne norme sve više mogu pomoći i pomažu u upravljanju tom vrstom rizika ukoliko se planski koriste uzimajući u obzir isključivo krajnji cilj, sigurnost hrane.

Odgovor na krizne situacije
Mnoge tvrtke u svijetu imaju detaljno razrađene planove aktivnosti i komunikacije u slučaju kriznih situacija i incidenata. Incidenti se događaju i događati će se i dalje, no postoje velike razlike u odnosu pojedinih tvrtki prema njima. Dok će neke biti samo djelomično spremne za pravovremene odgovore druge će ne samo odgovoriti na krizne situacije, već i primjenjivati planove kako kroz određeni vremenski period smanjiti ili eliminirati štetu nastalu kriznom situacijom. Glavni je zaključak da problemi čak mogu i ojačati brend ukoliko se njima profesionalno upravlja uz nužnost kredibiliteta. 

Big data
Big data je termin koji se sve češće koristi. Radi se o baratanju velikom količinom podataka koji, da bi se iz njih mogle dobiti određene korisne informacije trebaju biti uređeni i analizirani. Takvi podaci prehrambenoj industriji mogu biti iznimno korisni za poboljšanja u području sigurnosti hrane.
Ovogodišnja konferencija  u velikoj je mjeri obrađivala teme vezane za korištenje raspoloživih podatka s ciljem donošenja odgovarajućih odluka, a pažnju kojoj se u zadnje vrijeme posvećuje toj temi možemo u popunosti razumjeti samo ako promatramo podatke i informacije kao važan pogled na svijet izvan zidova pojedine tvrtke iz kojih stručnjaci za sigurnost hrane mogu brzo i utemeljeno donijeti odgovarajuće odluke ključne za poslovanje tvrtki u sektoru hrane. Oni najveći te prednosti već koriste.


Više o konferenciji