Skip to content

Tvrtki CEMEX dodijeljen certifikat sustava upravljanja sigurnosti u cestovnom transportu ISO 39001

CEMEX je u segmentu proizvodnje cementa i betona jedna od rijetkih organizacija koja posjeduje ovaj prestižni certifikat na području Europe

CEMEX Hrvatska nositelj je certifikata ISO 39001:2012 koji potvrđuje uspješnost upravljanja sigurnošću u cestovnom transportu. Time je postao jedan od rijetkih proizvođača cementa i betona koji je certificiran prema ovom standardu na zahtjevnom europskom tržištu.

Certifikat je kompaniji Cemex Hrvatska uručen nakon što je krajem prošle godine od strane akreditiranog certifikacijskog tijela DNV proveden audit sustava upravljanja sigurnosti u cestovnom transportu prema standardu ISO 39001:2012 Road Traffic Safety Management System.  

Ovaj je standard osmišljen je kako bi se vodili i vrednovali rezultati rada na sprječavanju mogućih nesreća, izbjegavanju tjelesnih ozljeda te smanjenju materijalnih šteta u cestovnom transportu.  

„Briga o sigurnom sudjelovanju u prometu nije samo važno pitanje u smislu zaštite vozača, već i upravljanje njegovim učincima na zajednicu i na sve CEMEX-ove dionike. Zato nam je izuzetno drago što smo među rijetkim kompanijama čiji je sustav upravljanja sigurnošću u prometu postao nositelj ovog certifikata“, rekao je prilikom uručenja certifikata predsjednik Uprave CEMEX-a Hrvatska Alen Voloder.  

„Zaštita na radu naš je prvi prioritet, a jedna od najvažnijih aktivnosti kojom se unutar toga bavimo odnosi se upravo na sigurnost u prometu. Vrlo ozbiljno shvaćamo svoje utjecaj i odgovornost obzirom na naš opsežan lanac opskrbe građevinskim materijalima cestovnim transportom. Sada i ovaj prestižni certifikat ulazi u naš portfelj ostalih dugogodišnjih certifikata sustava upravljanja, a ujedno je i potvrda naše kontinuirane nadogradnje i uspješnog upravljanja sustavima s posebnim naglaskom na sigurnost svih naših dionika u cestovnom transportu te zalog za daljnja poboljšanja“, dodao je Fabjan Ruščić, voditelj zaštite na radu CEMEX-a Hrvatska.  

„Čestitam CEMEX-u na dobivenom priznanju i odluci da svoje poslovanje vodi prema globalno prihvaćenim standardima. Implementacija zahtjeva standarda i certificiranje sustava poslovanja prema standardu ISO 39001, a kojeg ima samo manji broj kompanija ne samo u Europi već i globalno, pokazuje Cemex-ovo usmjerenje prema kontiuiranom fokusu na  očuvanje zdravlja i života svakog dionika u segmentu prometa u kojem sudjeluje, te iskazuje usmjerenje kompanije u implementaciji sigurnih i pouzdanih poslovnih praksi“, istaknuo je Davor Ljubek, predstavnik certifikacijske kuće DNV.  

Kompanija Cemex posvećuje posebnu pozornost sigurnosti svih sudionika u prometu te provodi obuke sigurne vožnje koje moraju proći svi vozači ugovornih prijevoznika. Najbolje među gotovo 170 vozača kamiona iz 46 tvrtki partnera CEMEX svake godine i nagrađuje, trajno potičući upravo vožnju prema posebno određenim kriterijima sigurnosti.  Podizanje svijesti o važnosti sigurnosti u prometu također je važan dio CEMEX-ovog rada u ovom segmentu. 

Tijekom posljednje dvije godine pokrenute su kampanje usmjerene na sigurnost pješaka u prometu pod nazivom „Ne riskiraj – pogledaj prije nego iskoračiš“ te „Ne tipkaj dok voziš“, a već dugo niz godina tvrtka uoči početka školske godine provodi i kampanju sigurnosti na cestama usmjerenu na vozače i školarce, naročito prvašiće. U svojim nastojanjima često se udružuje i s partnerima pa je tako prošle godine sudjelovala i u preventivnoj akciji PU splitsko-dalmatinske pod nazivom „Smanji brzinu i guštaj u litu“. 

Za svoje inicijative u ovom segmentu CEMEX Hrvatska nagrađen je čak trima Hrvatskim velikim nagradama sigurnosti, i to tri godine za redom, od 2019. do 2021.  

Ovim je certifikatom nastavljena dugogodišnja uspješna suradnja dvije međunarodne kompanije, Cemex i DNV, koje svaka u svom području djelovanja svakodnevno aktivno kroz proizvode i usluge promiču vrijednosti i važnost upravljanja sigurnošću.  

Za više informacija o certifikaciji ISO 39001 obratite nam se putem kontakt obrasca na vrhu stranice.