Skip to content

Tranzicija na verziju 6 globalnog standarda za materijale za pakiranje

DNV GL informacije o reviziji BRCGS globalnog standarda za pakiranje i materijale za pakiranje – iz izdanja 5 prema izdanju 6.

BRCGS podrška je proizvođačima u cijelom opskrbnom lancu. Omogućava upravljanje sigurnošću materijala za pakiranje i osiguravanje kvalitete proizvoda s ciljem ispunjenja zahtjeva kupaca i zakonskih zahtjeva.

Prvi put objavljen 2001, BRCGS globalni standard za materijale za pakiranje osmišljen je kako bi zaštitio potrošače i pružio zajednički temelj za certifikaciju tvrtki koje dobavljaju pakiranje proizvođačima hrane i ostalih proizvoda. Ovaj BRCGS standard određuje kriterije za sigurnost proizvoda, kvalitetu i operativne kriterije koje bilo koja organizacija koja proizvodi materijale za pakiranje mora uspostaviti kako bi ispunila svoje zakonske obveze i osigurala zaštitu potrošača. 

Tranzicija na izdanje 6

Organizacije koje su već certificirane trebaju od veljače 2020. godine provoditi audite prema standardu izdanje 6.   Opseg standarda je izmijenjen.  Više se ne odnosi na lokacije gdje je primarna proizvodnja potrošačkih proizvoda. Takvi se proizvodi ocjenjuju prema globalnom standardu za potrošačke proizvode, izdanje 4.   

Higijenski zahtjevi sada su temeljeni samo na rizicima. To je pojednostavljeno u odnosu na prethodna dva higijenska nivoa te se time stavlja veća odgovornost na lokaciju koja to mora uključiti u proces provođenja analize opasnosti i rizika.  Uz to, program za nenajavljene audite je pojednostavljen. 

Lokacija može odabrati najavljeni ili nenajavljeni audit, što je bolje prilagođeno pristupu ostalih standarda za hranu i potrošačke proizvode.  Kontinuirani je naglasak standarda na opredijeljenosti uprave, programima sigurnosti temeljenim na analizi opasnosti i rizika te na pružanju podrške  sustavima upravljanja koje organizacija ima. Promjene u izdanju 6 teže postaviti fokus audita na implementaciju dobrih proizvođačkih praksi u proizvodnim područjima te na prepoznavanje različitosti u samoj industriji pakiranja te vještine potrebne za provođenje audita u tom sektoru. 

Ključne promjene u standardu:

  • Uspostava konzistentnosti u audit procesu u cijelom svijetu
  • Važnost sigurnosti proizvoda i kulture kvalitete kako bi se povećala transparentnost u opskrbnom lancu hrane 
  • Pojednostavljenje higijenskih zahtjeva temeljeno na rizicima
  • Uvođenje novog temeljnog zahtjeva, korektivnih i preventivnih aktivnosti, kako bi se na vrijeme djelovalo te smanjilo rizik neželjenih događaja
  • Temeljeno na rizicima, uspostava programa promatranja mikrobiološkog okruženja
  • Pojednostavljenje programa nenajavljenih audita 
(Izvor: BRCGS: Guide to key changes. Issue 6. Packaging Materials. 2019.)
 

BRCGS materijali za pakiranje, izdanje 6 - vodič za tranziciju (eng.)

Preuzmite naš vodič i saznajte više o izmijenjenom standardu za sigurnost proizvoda i upravljanje kvalitetom.

 

Poslušajte webinar

Saznajte više o ključnim promjenama u BRCGS, novom izdanju 6 globalnog standarda za materijale za pakiranje.