Skip to content

The Ocean Cleanup odabire DNV GL kao verifikatora porijekla plastike u oceanu

DNV GL je 18 mjeseci radio s The Ocean Cleanup na uspostavi zahtjeva i verifikacijskom procesu dizajniranom kako bi se omogućilo povjerenje potrošača i transparentnost, na rastućem tržištu oceanske plastike.

Vancouver BC, Kanada - 12. prosinca 2019. – The Ocean Cleanup, nizozemska neprofitna organizacija koja razvija napredne tehnologije za uklanjanje plastike iz svjetskih oceana, donijela je prvu seriju oceanske plastike na obalu nakon njihove prve misije vezane za veliki pacifički nanos smeća poznat pod nazivom Great Pacific garbage patch. Ta se najveća svjetska akumulacija plastičnog otpada prostire na površini od 1,6 milijuna četvornih kilometara. Ovo plastično smeće transformirat će se u proizvode koji će se prodavati kako bi pridonijeli financiranju kontinuiranog čišćenja. Kako bi potvrdili porijeklo ovih budućih plastičnih proizvoda, The Ocean Cleanup je odabrao DNV GL kao svog partnera za potvrđivanje i provjeru plastike iz oceana.

„Kako bismo postigli transparentnost na tržištu, zatražili smo od vodećeg certifikacijskog tijela DNV GL da pokrene standard koji će potvrditi da je oceanska plastika zapravo 100% plastika uzeta iz oceana. DNV GL pratio je svaki korak oceanske plastike i nastavit će to raditi kako bi mogao potvrditi je li plastika u našim proizvodima doista 100% iz oceana ", kaže Boyan Slat, osnivač i izvršni direktor The Ocean Cleanup.

Od onečišćenja do proizvoda

S primarnim ciljem financiranja operacija kontinuiranog čišćenja, Ocean Cleanup je od samog početka planirao stvoriti lanac vrijednosti od sakupljenog otpada. Namjera je bila razviti atraktivne, održive proizvode napravljene od materijala prikupljenog u velikoj pacifičkoj hrpi smeća. Povratkom na obalu prvog plastičnog ulova The Ocean Cleanup označava početak ovog povijesnog putovanja. Do danas nijedan proizvod na tržištu nije u potpunosti izrađen od plastike uklonjene iz otvorenog mora - što se pokazalo kao još jedan izazovan posao.

Provjera oceanske plastike

Trenutno nije obvezno da neovisna, treća strana potvrdi da je materijal nabavljen iz oceana, a proizvodi označeni kao "oceanska plastika" možda zaista nisu u potpunosti nabavljeni iz oceana. Kako bi se postigla dodatna transparentnost, porijeklo materijala koji se koristi u The Ocean Cleanup proizvodima provjerit će DNV GL, lider u certifikaciji.

Godinu i pol dana DNV GL je razvijao niz zahtjeva i postupaka provjere. Ovi procesi omogućuju najvišu razinu sljedivosti i pojašnjavaju kako je definirana oceanska plastika, dovodeći transparentnost na ovo tržište koje se brzo razvija. Kao sljedeći korak, zahtjevi će se razviti u standard otvoren za sve zainteresirane strane za oceansko-plastičnu certifikaciju proizvoda. To će osigurati da je podrijetlo korištene plastike definirano i provjereno, omogućavajući potrošačima da vjeruju da su proizvodi napravljeni od plastike uklonjene iz oceana.

„Izgraditi povjerenje kroz standarde i neovisnu provjeru već je 155 godina usmjerenje i misija tvrtke DNV GL. Naš je cilj oduvijek bio suočavanje s izazovima, doprinoseći sigurnijim i održivijim rezultatima na transparentan način. Kada kupuju proizvode provjerene od tvrtke DNV GL, potrošači mogu u potpunosti vjerovati da je riječ o proizvodu iz oceanske plastike i da time doprinose rješenju ", kaže Luca Crisciotti, izvršni direktor DNV GL-Business Assurance.