Sigurnost hrane: objavljena je norma ISO 22000:2018

ISO - International Organization for Standardization objavio je normu ISO 22000:2018, sustav upravljanja sigurnošću hrane. Time počinje 3-godišnje razdoblje tranzicije za sve certificirane tvrtke.

Ovom objavom završene su sve faze opsežnog postupka prilagodbe norme koja je zadnji put revidirana 2005. godine.  

Sada je norma prilagođena na način da sadrži HLS (High Level Structure) i izmijenjena kako bi bila u stanju odgovoriti na današnje izazove iz područja sigurnosti hrane.    

Certificirane tvrtke tranziciju na 2018 verziju norme trebaju obaviti do 19.lipnja 2021. Nakon ovog datuma norma iz 2005. godine biti će povučena.  

“Okruženje koje utječe na sigurnost hrane i opskrbni lanci transformiraju se. Promjene u normi odgovor su na promjene u poslovnom i globalnom okruženju te na digitalizaciju čiji se utjecaji posebno vide u zadnjih nekoliko godina. Mi pozdravljamo novo izdanje norme koja će pružiti čvršći okvir za upravljanje sigurnošću hrane,” izjavljuje Ingunn Midttun Godal, global food & beverage manager u DNV GL – Business Assurance.  

“Iako se i dalje prepoznaju principi prethodne verzije norme ISO 22000, puno je promjena koje donosi HLS struktura i novi specifični izazovi sigurnosti hrane. Naš je savjet tvrtkama da što ranije krenu u pripremu za tranziciju na način da se upoznaju s promjenama, identificiraju u kojim područjima svoje sustave trebaju prilagoditi novim zahtjevima i primijene potrebne izmjene u svojim sustavima upravljanja sigurnošću hrane,” dodaje Godal.  

Strukturirani pristup ISO 22000 tranziciji

DNV GL je akreditirano certifikacijsko tijelo za ISO 22000, te postojećim i novim kupcima može pomoći provesti tranziciju ili se certificirati prema novoj revidiranoj normi. Primjena konzistentnog i strukturiranog pristupa proces tranzicije učinit će jednostavnijim.

O normi ISO 22000:2018

Svrha norme ISO 22000 je harmonizacija zahtjeva sustava upravljanja sigurnošću hrane na globalnoj razini. Norma doprinosi osiguravanju postizanja sigurnosti hrane kroz cijeli opskrbni lanac hrane, od polja do stola. ISO 22000:2018 primjenjuje ISO High Level Structure (HLS), strukturu koja je zajednička svim ISO normama.  

Obzirom da je sada strukturom prilagođena ostalim široko zastupljenim ISO normama, kao što su ISO 9001 i ISO 14001, biti će jednostavnija integracija s ostalim sustavima upravljanja.   Neke od promjena u normi ISO 22001:2018 donosi sama primjena HLS strukture, no uz to su se dogodile i dodatne promjene specifično vezane za upravljanje sigurnošću hrane i trenutno poslovno okruženje.   

Više informacija o promjenama u ISO 22000:2018 verziji norme.