Skip to content

Poslovni lideri širom svijeta se slažu: Disruptivne tehnologije pokreću održivost

Global Opportunity report 2017

24. siječanj 2017. - OSLO, NORVEŠKA: Disruptivne tehnologije i digitalna infrastruktura imaju potencijal da riješe neke od svjetskih najizraženijih rizika i da transformiraju industrije. To uključuje očuvanje tla i vode planeta Zemlje te poboljšanja nejednakosti i edukaciju.

To su glavni zaključci 2017 Global Opportunity Reporta, objavljenog od strane DNV GL-a, Sustainia i United Nations Global Compact. Izvještaj također pokazuje usmjerenost globalnih poslovnih zajednica ka poduzimanju akcija vezanih za UN Sustainable Development Goals (SDGs) (UN ciljeve održivog razvoja) i 2030 agendu.

 Global Opportunity Report je prilika i rješenje temeljeno na World Economic Forum Global Risk Report. On omogućava liderima upravljanje novim tržištima, novim poslovnim mogućnostima i rješenjima.  Za izdanje 2017, 5 500 poslovnih, državnih i lidera civilnog društva na pet kontinenata daju svoje mišljenje. Oni identificiraju i rangiraju 15 prilika iz područja održivosti uz 120 praktičnih projekata i rješenja koja već postoje širom svijeta. Primjeri takvih odnose se na raspon od mikro mreža koje čine gradove otpornijima na klimatske promjene, do bakterija koje oporavljaju istrošena tla te etična hakiranja za provjere cyber sigurnosti.

Glavni pronalasci izvještaja su:

•    Tehnologija pametnih voda doživljava se kao područje najvećih tržišnih prilika.
•    Pružanje e-učenja u područjima koja su zahvaćena konfliktima druga je najveća mogućnost, dajući na taj način poslovnom sektoru mogućnost da doprinosi stvaranju mirnijeg društva.
•    Povećanje povjerenja u digitalne tehnologije kao što je blockchain  tehnologija i umjetna inteligencija s ciljem pomoći rješavanja globalnih rizika kao što je cyber kriminal  i rastuće nejednakosti.
•    Lideri se slažu u tome da je rastuća nejednakost najveći od pet rizika iz izvještaja.

Tehnologija pametnih voda otkriva nove tržišne prilike

Tehnologija pametnih voda zauzima ove godine prvo mjesto s obzirom da je njen utjecaj velik i primjenjiva je u svih 15 prilika. Tehnologija koja omogućava automatsko čuvanje i ponovnu upotrebu vode štiti ovaj dragocjen resurs i u isto vrijeme stvara održive mogućnosti za građane.  Ovaj zaključak ponovno potvrđuje tendenciju koja je prisutna u svim Global Opportunity Report izdanim do sada — obrada pitanja koja su identificirana u SDGs, kao što je voda i njeno upravljanje i dostupnost, mogu stvoriti bezbroj tržišnih mogućnosti za poslovni sektor.

Lise Kingo, CEO i izvršni direktor UN Global Compact potvrđuje:

“Ciljevi održivog razvoja (Sustainable Development Goals) ne samo da pružaju jasan putokaz ka održivosti svijeta koja se tiče svakoga, već naglašavaju i nova tržišta i prilike za odgovorne poslovne subjekte. Global Opportunity Report prikazuje kako kompanije u svijetu razvijaju i primjenjuju inovativne tehnologije i poslovne modele s ciljem  pružanja odgovora na potrebe planeta i društva te ostvarenja ciljeva održivograzvoja˝ (SDG). Vrijeme je da sve kompanije nađu način na koji njihovo vlastito djelovanje, proizvodi i usluge mogu utjecati na stvaranje svijeta kakvog želimo.˝

Usudite se imati velike ideje, razmišljati o digitalizaciji i novim kombinacijama

Nedvosmislena poruka ovog izvještaja je ta da je poslovni sektor spreman za nove digitalne tehnologije i spreman je ugrabiti prilike koje ubrzavaju održivi razvoj. Naprimjer, 38% lidera koji su sudjelovali u ispitivanju izjavilo je da će vrlo vjerojatno iskoristiti mogućnost inteligentne cyber sigurnosti, koja je vođena umjetnom inteligencijom. DNV GL CEO i predsjednik Remi Eriksen nije iznenađen da je digitalizacijazajednički nazivnik cjelokupnog izvještaja. On vjeruje da digitalizacija omogućava mnoge stvari i očekuje vidjeti rapidno uzdizanje tehnologija u sljedećim godinama:  

“Siguran sam da će u sljedećih pet godina koncepti kao što su automatizacija, strojno učenje, blockchain i cyber-fizički sustavi dobiti svoje pravo mjesto i značenje. Većina tehnologija već su nam poznate. Što je novo u kombinaciji naprednih tehnologija u odnosu na prethodno odvojene domene kao što su mehanika, biologija, elektrika, optika i digitalizacija.  Nove kombinacije i brzina njihove primjene biti će građevni materijal za izgradnju nove ere.”

Poslovni sektor može pomoći u zadovoljenju potreba za edukacijama u konfliktnim područjima

Pružanje mogućnosti digitalnog učenja za djecu u konfliktnim područjima rangirano je kao druga najveća prilika u 2017 izvještaju. To je temeljeno na parcepciji utjecaja na društvo i sposobnost poslovnog sektora da odmah iskoristi priliku. Izvještaj otkriva da su lideri u poslovnom sektoru spremni pokrenuti se i ući u visoko rizična područja kako bi omogućili digitalno učenje djeci koja se tamo nalaze, unatoč očitim preprekama kao što su jezik, udaljenost korisnika i ograničena infrastruktura. S 50% od ukupnog broja djece koja ne pohađaju škole u konfliktnim područjima ova mogućnost jasno pokazuje potencijal privatnog sektora za korištenje digitalnih tehnologija za unaprjeđenje općeg dobra. Kako izjavljuje Erik Rasmussen, CEO i osnivač Sustainia, ovo je otkriće simptom novog globalnog pristupa poslovanju:

“Tehnologija se trenutno u poslovnom sektoru koristi za  to usmjerenje postojećih industrija i osvajanje novih tržišta. Pronalasci izvještaja pokazuju da su poslovni lideri iz svih dijelova svijeta spremni koristiti tehnologiju za postizanje preokreta u održivosti – za postizanje UN ciljeva održivog razvoja˝.  

***

O Global Opportunity Report 2017

Kao pandan Global Risk Reportu koji izdaje World Economic Forum, Global Opportunity Report omogućava liderima navigirati kroz nova tržišta koja izravno djeluju na svjetske najznačajnije rizike. Ove je godine izvještaj fokusirao pet rizika: trošenje tla, cyber prijetnje, rastuće nejednakosti, nestabilne regije i gradove pod velikim utjecajem klimatskih promjena.

Uz 5,500 lidera koji su sudjelovali u ispitivanju, velik broj međunarodnih eksperata iz osam zemalja podijelilo je svoja razmišljanja i na taj način doprinijelo pripremi  Global Opportunity Reporta. Izvještaj identificira i rangira 15 prilika iz područja održivosti prema javnom i interesu privatnog sektora te njihov potencijalni utjecaj na društvo i poslovni sektor. Ovim novim izvještajem partneri teže prikazati kako globalni izazovi u području održivosti i rizici mogu biti shvaćeni kao prilike. Ovaj rad pruža platformu za inovacije na način da dionici širom svijeta mogu istraživati i iskorištavati mogućnosti iz područja održivosti te pronalaziti rješenja za rizike. Uz to, izvještaj identificira 120 već postojećih rješenja.

Prikaz 45 novih tržišnih mogućnosti identificiranih u sva tri zadnja izvještaja možete pronaći ovdje i ovdje

Za preuzimanje izvještaja, molimo posjetite: www.globalopportunitynetwork.org

O Global Opportunity Network:
Global Opportunity Network i izvještaj proizvod su suradnje između organizacija DNV GL, UN Global Compact i Sustainia. Kao partneri koji stoje iza ove inicijative, mi zajednički dijelimo viziju sigurnijeg i održivog svijeta te želimo potaknuti suradnju i aktivnosti prema ostvarenju tog cilja.

O partnerima

DNV GL: Vođen svrhom očuvanja života, imovine i okoliša, DNV GL pruža podršku organizacijama u unaprjeđenju sigurnosti i održivosti poslovanja. Djelovanjem u više od 100 zemalja, naših 13,500 djelatnika posvećeno je pomaganju našim klijentima u brodarskom, sektoru nafte i plina, energetskom, zdravstvenom, sektoru hrane i ostalim sektorima s ciljem stvaranja sigurnijeg, pametnijeg i zelenijeg svijeta.

Sustainia: Sustainia je međunarodni ˝think tank˝(analitički centar i konzultantska kuća koja provodi aktivnosti usmjerene održivoj budućnosti. Kako bi ostvarila taj svoj cilj, surađuje s tvrtkama, gradovima i organizacijama kako bi zajednički mijenjali okruženje i stvarali utjecaj. Sustainia je utemeljena od strane skandinavskog analitičkog centra Monday Morning i razvijena u uskoj suradnji s UN Global Compact, Realdania, Regions20, Connect4Climate, i svjetskim vodećim poslovnim subjektima, DNV GL, Storebrand i WWF.

United Nations Global Compact je poziv svim kompanijama u svijetu ka usklađivanju djelovanja i strategija s deset univerzalno prihvaćenih principa u području ljudskih prava, rada, okoliša i anti-korupcije, te poduzimanju akcija koje podržavaju UN ciljeve i područja koja pokrivaju Sustainable Development Goals. UN Global Compact je platforma koja predvodi razvoj, implementaciju i izvještavanje o odgovornim poslovnim praksama. Pokrenuta 2000., to je najveća inicijativa korporativne održivosti u svijetu, s više od 9,000 kompanija i 3,000 potpisnika koji ne pripadaju poslovnom sektoru, smještenih u 160 zemalja s više od 70 lokalnih mreža.  

Ispitivanje:

Podaci prikupljeni ispitivanjem, a koji su sastavni dio ovog izvještaja obrađeni su u suradnji s YouGov. Obrađeno je oko 5,500 kompjuterskih intervjua  (CAWI) s osobama koje imaju upravljačke odgovornosti u tvrtkama s najmanje 100 zaposlenika. Ispitivanje je provedeno u razdoblju od 30. rujna do 23. listopada.

Upiti
Za dodatne informacije o Global Opportunity Report i mreži, molimo kontaktirajte:

Marianne Haahr, Project Director, Sustainia
maha@sustainia.me / +45 3164 1010

Media requests: 
Svein Inge Leirgulen, Head of Media Relations, DNV GL Group 
Svein.Inge.Leirgulen@dnvgl.com / +47 977 23 133

Joachim Christensen, Communications Officer, Sustainia
jch@sustainia.me / + 45 2692 9975

Margaret Fenwick, Manager, Communications & Media, UN Global Compact
mfenwick@unglobalcompact.org / +1 646-884-7531

Preuzmite izvještaj

 

Download

Preuzmite Global Opportunity Report 2017 (PDF 5MB)