Skip to content

Objavljena je norma ISO 45001 za upravljanje zdravljem i sigurnošću na radu

Od strane ISO organizacije (International Organization for Standardization) objavljena je konačna verzija norme ISO 45001 koja zamjenjuje OHSAS 18001. Time započinje period od 3 godine za migraciju certificiranih sustava.

Objavom norme završava 5-godišnje razdoblje razvoja norme. Norma je uspješno prošla kroz verziju nacrta s 57 pozitivnih glasova (93%) krajem siječnja te u konačnoj verziji objavljena 12.ožujka.

Konačna verzija norme sadrži manje kozmetičke promjene u usporedbi s konačnim nacrtom koji je objavljen u studenom 2017. Stoga, ukoliko ste već započeli pripremati migraciju svog sustava s OHSAS 18001 na ISO 45001 možete nastaviti dalje u planiranom smjeru. Ukoliko još uvijek niste započeli, sada to možete učiniti.

“Organizacije certificirane prema OHSAS 18001 normi imati će na raspolaganju razdoblje od 3 godine za migraciju na normu ISO 45001. U novoj su normi sadržane značajne promjene u odnosu na OHSAS 18001, stoga je naša preporuka da svoje pripreme započnete što je moguće ranije kako biste uskladili svoje sustave,” izjavljuje Shahram G. Maralani, direktor tehnologije i usluga u DNV GL – Business Assurance.

Do ožujka 2021, tvrtke koje su certificirane prema OHSAS 18001 trebaju završiti svoju migraciju, dok tvrtke koje se tek planiraju certificirati svoje pripreme trebaju temeljiti na novoj ISO 45001 normi.

“DNV GL će kao certifikacijsko tijelo u što je moguće kraćem roku obaviti akreditaciju. Mi već dobro poznajemo normu i njene zahtjeve, te možemo pomoći postojećim i novim klijentima u prilagodbi i certifikaciji sustava”, izjavljuje Maralani.  

O normi ISO 45001

Norma je temeljena na OHSAS 18001, kao i na smjernicama International Labour Organization ILO-OSH, različitim nacionalnim normama i ILO međunarodnim normama i konvencijama. I ova norma usvaja strukturu visoke razine,  High Level Structure (HLS), koja definira strukturu svih ISO normi. Nova norma sadrži neke značajne promjene u odnosu na OHSAS 18001, koji je do sada bio međunarodno priznata norma. Primjena nove norme za upravljanje zdravljem i sigurnošću uISO okviru osigurat će jednostavniju tranziciju za organizacije koje su već certificirane prema ISO normama kao što su ISO 9001 i ISO 14001. 

Započnite migracijski proces

“Mi u DNV GL-u  primjećujemo da organizacije često imaju pitanja prilikom započinjanja migracijskih ili tranzicijskih procesa na nove norme. U takvim im je slučajevima potrebna podrška kako bi proces prilagodbe prošao što jednostavnije. Stoga smo razvili različite pakete usluga koje pomažu u svim fazama prilagodbe,˝ objašnjava Maralani.

Uz podršku naših usluga, organizacije mogu započeti s pripremom, procijeniti svoju spremnost i uspješno završiti postupak. Paketi usluga primjenjivi su u fazama pripreme, razvoja i implementacije, s uslugama koje su prilagođene svakoj od faza. 

Više informacija o ISO 45001, promjenama u normi i našim uslugama možete saznati ovdje.