Skip to content

Nova GGN oznaka za ribu i proizvode iz mora

Novi logo biti će garancija da svi proizvodi dolaze od proizvođača certificiranih prema GLOBALG.A.P Aquaculture, a ujedno će osiguravati transparentnost informacija o porijeklu proizvoda, metodama obrade te društvenim i okolišnim utjecajima tog proizvoda.

Logo GGN Certified Aquaculture potvrđuje da svi označeni proizvodi iz mora dolaze s farmi, iz organizacija i od strane opskrbnog lanca koji je certificiran prema GLOBALG.A.P Aquaculture. Time je pokriven cijeli proizvodni proces od uzgoja do konačne distribucije.

Certifikacija prema GLOBALG.A.P. normi za dobre prakse u akvakulturi pokriva 29 glavnih ribljih vrsta i najviše se koristi u najproduktivnijim regijama Azije, Europe i Južne Amerike.
Logo će također usmjeravati potrošače na web stranicu www.ggn.org, posvećenu certificiranoj akvakulturi, gdje će biti dostupne detaljne informacije o organizacijama i metodama uzgoja, ili o cjelokupnom lancu opskrbe. 

Ovisno o vrsti certifikacije, te o ulozi određenog subjekta u lancu opskrbe, logo na završnom proizvodu imati će 2 različita koda: 
•    GGN Certified Aquaculture: unošenjem GGN koda na web stranicu biti će dostupne detaljne informacije o organizaciji/farmi
•    Chain of Custody: unošenjem CoC koda i Trade Mark oznake na web stranicu pokazati će se popis organizacija/tvrtki sudionika opskrbnog lanca

Kako doći do GGN loga

GGN Certified Aquaculture logo može biti tražen od: dobavljača i prerađivača te trgovaca ili organizacija koje su dio uslužnog procesa u sektoru hrane. Svaka će kategorija imati različite obveze:

Dobavljači i prerađivači hrane
Kao organizacije koje tiskaju logo na završno pakiranje oni trebaju osigurati da su ispunjeni dolje navedeni zahtjevi:  
•    Certifikacija svih partnera i dobavljača u lancu opskrbe
•    Ispravno tiskanje loga i identifikacijskog broja na proizvodu;
•    Detaljne informacije o farmi s koje dolazi proizvod

Trgovci i uslužne organizacije u sektoru hrane
Trgovci i uslužne organizacije u sektoru hrane koji obavljaju masovnu distribuciju trebati će informirati svoje dobavljače o namjeri tiskanja GGN loga na svoje proizvode. Dobavljač će zatim osigurati da ispunjava sve potrebne zahtjeve.
Također, kako bi dobili pravo tiskanja GGN loga, organizacije će trebati aplicirati na GLOBALG.A.P tajništvo i platiti licencnu naknadu temeljenu na tonaži prodaje finalnog proizvoda.

Prednosti korištenja GGN loga
Korištenje loga pružiti će organizacijama u sektoru hrane iz mora brojne koristi kao što su: 
•    Mogućnost komunikacije s kupcima i naglašavanja prednosti koje predstavljaju certificirani proizvodi i lanci;
•    Sigurnost zbog primjene GlobalGap norme, koja osigurava visok stupanj kvalitete i sigurnosti te smanjen društveni i okolišni utjecaj;
•    Uključivanje njihovih proizvoda na stranicu www.ggn.org, na kojoj potrošači mogu pronaći farmu i ostale korisne informacije o akvakulturi;
•    Mogućnost diferenciranja njihovih proizvoda od konkurencije