Lumina™ nadogradnja pomaže tvrtkama u osiguravanju usklađenosti

Nove značajke s uvidom u najčešće korijenske uzroke i korektivne radnje vezane uz nesukladnosti vode ka učinkovitom putu poboljšanja sustava upravljanja.

Za mnoge tvrtke, certifikacija je samo ulaznica za trgovanje, ali tvrtke u cijelom procesu nešto propuštaju. Kompanije koje idu dalje od usklađenosti kako bi razvile sustave upravljanja visokih performansi također poboljšavaju način upravljanja rizicima i vitalnim procesima koji pridonose poslovnom uspjehu. Kada se dobro izvede, certifikacija može izgraditi povjerenje dionika i pomoći u stalnom poboljšanju prije, tijekom i nakon samog audita.

Dok se certifikacijski audit održava samo jednom godišnje, on pruža bitne uvide za održavanje i poboljšanje vašeg sustava upravljanja tijekom ostatka godine. Kako bismo podržali stalan napredak tvrtki, razvili smo paket digitalnih alata za korisnike koji mogu iskoristiti našu ekspertizu u analitici podataka i sustavima upravljanja,” kaže Stefano Crea, direktor globalnog tržišta i industrije u DNV-u.

Lumina™ je jedan takav digitalni alat, razvijen od strane DNV-a kako bi pomogao tvrtkama da izvuku više vrijednosti iz procesa certifikacije. Temelji se na analizi audit podataka prikupljenih od strane 70.000 DNV klijenata diljem svijeta a dopunjenih  iskustvom u auditiranju i stručnošću. Prva verzija Lumine prvenstveno je bila alat za usporedbu performansi. Ali ova nadograđena verzija dolazi s novim značajkama koje pomažu tvrtkama da se pripreme za certifikacijske audite i zatvore audit nalaze na robustan način. 

Tvrtke i dalje mogu pregledavati online nadzornu ploču Lumina kako bi saznale koje su najčešće zamke za svaku normu sustava upravljanja, što im pomaže da usmjere napore na područja s najvećim rizikom za nesukladnosti. Nova verzija također podržava analizu temeljnih uzroka za različite nesukladnosti i pruža popis najčešćih popravnih radnji po klauzuli i podklauzuli.  

Temeljita analiza uzroka korak je koji tvrtke često shvaćaju olako ili čak preskaču. Iako bi mogli zatvoriti nesukladnost, jednokratne korektivne radnje često ih sprječavaju da vide širu sliku. Razumijevanje svih temeljnih strukturnih problema sa sustavom upravljanja omogućuje cjelovitija i trajnija poboljšanja.

Današnje tvrtke suočavaju se sa sve većim zahtjevima i rizicima. Certificirani sustav upravljanja s visokim učinkom može doista pomoći tvrtkama ne samo da ispune zahtjeve usklađenosti, već i upravljaju rizicima, poboljšaju izvedbu i primijene učinkovito upravljanje kako bi ispunili zahtjeve u pogledu SDG-a ili ESG-a i u konačnici izgradili poslovnu otpornost i postigli poslovne ciljeve,” kaže Stefano Crea