Skip to content

Ispitivanje o upravljanju održivosti u opskrbnim lancima pokazuje sve veći pritisak na organizacije

Sve je više zahtjeva vezanih za održivost lanca vrijednosti i od organizacija se očekuje da poduzimaju učinkovite aktivnosti kroz sve njegove sastavne dijelove.

Ispitivanje istražuje kako tvrtke pristupaju održivosti lanca opskrbe te koliko su zrele u svom pristupu tom području. Čak 50% njih sebe smatra početnicima.

Ispitivanje provedeno uz podršku GFK Eurisko i Supplier Ethical Data Exchange (Sedex), neprofitne organizacije koja djeluje kao najveća svjetska platforma za suradnju i dijeljenje podataka o odgovornom korištenju resursa kroz opskrbne lance. Više od 1,400 stručnjaka iz Europe, Azije i Amerike sudjelovalo je u ispitivanju, a zaključci se mogu usporediti s identičnim ispitivanjem provedenim 2014.

Što razlikuje tvrtke lidere?

Ispitivanje identificira što čine tvrtke lideri, koje imaju strukturiran pristup održivosti svojih lanaca. One su se odmakle od vlastitih incijativa i poduzimaju strukturirane aktivnosti kroz sve dijelove svojih lanaca. Naprimjer, one za auditiranje dobavljača po vlastitim protokolima ili pak općim priznatim metodama u znatno većoj mjeri koriste treće strane. Uz to, čak 30% njih svojim dobavljačima pruža prilagođene obuke. Primjenom održivosti u svojim opskrbnim lancima oni izjavljuju da su ostvarili bolju reputaciju kao brend (65%), da su poboljšali svoje mogućnosti ispunjenja zahtjeva kupaca (58%) i povećali tržišni udio (32%).

Izvještaj i više informacija o rezultatima preuzmite ovdje.