Skip to content

ISO objavljuje konačan nacrt norme ISO 45001 za zdravlje i sigurnost na radu

Konačan nacrt norme ISO 45001(FDIS) treba biti objavljen 30. studenog. U slučaju pozitivnog izglasavanja norma će biti objavljena u veljači 2018.

Nakon pregleda drugog izdanja nacrta norme od strane ISO/PC 283 radne grupe, čijim je dijelom bio i DNV GL, norma sada ulazi u fazu konačnog nacrta (FDIS).

Tijela članovi ISO organizacije imaju dva mjeseca za dostavljanje svojih pozitivnih ili negativnih odgovora, a po pozitivnom zatvaranju tog procesa objava konačne verzije norme očekuje se u veljači 2018.

Kako to utječe na vaš postojeći sustav upravljanja zdravljem i sigurnošću

Nakon objave nove norme ISO 45001, OHSAS 18001/18002 norme biti će povučene. Certificirane organizacije imati će na raspolaganju razdoblje od 3 godine za migraciju na novu normu.

Koraci za migraciju na novu normu slijediti će pravila definirana od strane Međunarodnog akreditacijskog foruma (International Accreditation Forum- IAF). U skladu s IAF pravilima, DNV GL neće izdavati neakreditirane ISO 45001 certifikate.

Ovisno o vašem trenutnom statusu certifikacije, migracija će se odvijati na jedan od sljedećih načina:

  • Akreditirani OHSAS 18001 certifikati biti će migrirani na ISO 45001 putem postepenog procesa tokom 3 godine po izdavanju norme, u skladu s IAF uputama
  • Migracija neakreditiranih OHSAS certifikata biti će obavljena na što jednostavniji način specifično definiranom procedurom za takve vrste migracija

Proces migracije objavit ćemo početkom 2018. godine. 

Kako se možete pripremiti?

Vaša bi se organizacija trebala pripremiti za migraciju i u tome vam možemo biti podrška na sljedeće načine:

  • putem materijala za samostalno učenje i samo- procjene (vodiči, upitnici i sl.)
  • Gap analiza
  • Tečajevi prilagođeni zahtjevima ISO 45001 norme
  • Auditi migracije na novu normu

Posjetite naše stranice posveće migraciji na ISO 45001 i saznajte više.