Skip to content

DNV GL u partnerstvu s blockchain ekspertnom tvrtkom VeChain s ciljem povećanja transparentnosti od tvornice do potrošača

Novi koncept digitalnog potvrđivanja povećati će transparentnost i učinkovitost duž cijelog opskrbnog lanca.

Luca Crisciotti, CEO DNV GL- Business Assurance (lijevo) i Sunny Lu, CEO VeChaina.

DNV GL i VeChain dogovorili su partnerstvo za korištenje blockchaina s ciljem povećanja transparentnosti proizvoda i informacija o dobavljačima. Na taj se način ostvaruje značajno povećanje učinkovitosti opskrbnih lanaca. 

DNV GL je globalni pružatelj usluga potvrđivanja te kao jedno od vodećih svjetskih certifikacijskih tijela pruža podršku tvrtkama iz različitih sektora kako bi poboljšali svoje poslovno rezultate. U idućem će razdoblju DNV GL progresivno koristiti blockchain kako bi pomagao tvrtkama u povećanju transparentnosti i sljedivosti proizvoda od tvornice do potrošača. 

Kompanija VeChain pionir je u blockchain industriji i pod svojom kontrolom ima vodeću javnu  blockchain platformu za proizvode i informacije.

Organizacije se često oslanjaju na neovisne treće strane kao što je DNV GL kada je u pitanju upravljanje kompleksnošću i rizicima opskrbnih lanaca, osiguravanje usklađenosti s industrijskim normama i zahtjevima dionika. Pritom koriste podršku treće strane za cijeli raspon područja od sigurnosti proizvoda pa sve do korporativne društvene odgovornosti. Naprimjer, DNV GL s proizvođačem hrane može raditi na osiguravanju uspostave procesa za upravljanje sigurnošću hrane kroz sve korake i cijeli opskrbni lanac,   ili pak može pružati podršku proizvođaču automobila u osiguravanju funkcionalne sigurnosti njegovih vozila. 

Kombiniranjem DNV GL-ova znanja i iskustva s mogućnostima koje nudi blockchain i Internet stvari (Internet of Things) te korištenjem uređaja za Internet stvari kao što su senzori ugrađeni na proizvod, moguće je dobiti jedinstven uvid u porijeklo proizvoda, njegov status i performanse. Naprimjer, kako je proizvod proizveden, transportiran, skladišten te kakva mu je trenutna kvaliteta. Takva transparentnost i takvi uvidi kroz cijeli opskrbni lanac omogućit će organizacijama veću kontrolu i povećati ukupnu učinkovitost.

Potrošači pak mogu provjeriti da je proizvod koji žele kupiti siguran i odgovarajućeg porijekla. Naprimjer, potrošač može izravno provjeriti da je proizvod dobiven iz etički odgovornog izvora, da je smrznuta hrana transportirana na odgovarajućim temperaturama, da je luksuzni proizvod originalan ili pak popratiti sljedivost vina sve do grozda.

“Podatci postaju sve vrjednija imovina te će ovo partnerstvo s VeChainom omogućiti našim digitalnim rješenjima da odgovore na stalne promjene potreba gospodarstva vođenog podatcima˝, izjavio je Luca Crisciotti, CEO DNV GL – Business Assurance. “Korištenjem Interneta stvari i blockchain tehnologije, pokrećemo novu vrstu procesa potvrđivanja. Naš concept digitalnog potvrđivanja pružit će objema kompanijama i potrošačima neprocjenjive uvide u informacije o proizvodima i dobavljačima, do razina točnosti koje do sada nisu bile moguće.˝

Ovo novo rješenje za početak će biti namijenjeno industriji hrane i pića, trgovini i modnoj industriji te će se progresivno širiti na sve ostale industrije počevši s automobilskom i avio industrijom.

Sunny Lu, CEO VeChaina je izjavio: “Primjena Blockchaina nudi puno mogućnosti izvan financijskog sektora i jako mi je drago da je DNV GL prepoznao revolucionaran utjecaj koji on može donijeti u području upravljanja opskrbnim lancima. Zajedno spajamo potvrđivanje i blockchain kako bismo pomogli klijentima u postizanju većeg povjerenja u njihove proizvode u više područja; od kvalitete i sigurnosti do pojedinih pokazatelja performansi.˝

 

Upoznajte CEO-a DNV GL - Business Assurance i VeChaina

 

Fotografije visoke rezolucije za preuzimanje