Skip to content

DNV GL prvi u korištenju blockchain tehnologije za unaprjeđenje certifikacijske industrije

DNV GL je kao prvo certifikacijsko tijelo u svijetu izdao svojih 90 000 certifikata korištenjem blockchain tehnologije. Svaki certifikat digitalno je označen, sljediv i pohranjen u privatni blockchain. Tehnologija blokira neispravne certifikate, omogućavajući tako organizacijama da svoje certifikate i informacije o njima komuniciraju na transparentan i siguran način.

Luca Crisciotti, CEO DNV GL - Business Assurance

“Već 150 godina, mi u DNV GL-u bavimo se poslovima čiji je glavni cilj izgradnja povjerenja. No u doba digitalne transformacije i nestabilnosti poslovnog okruženja dodatno je povećana potreba za transparentnošću,” izjavljuje Luca Crisciotti, CEO u DNV GL - Business Assurance.

Vođen potrebom za gradnju digitalnog povjerenja, DNV GL je pokrenuo prvo live blockchain rješenje u industriji certifikacije.

Kao pružatelj usluga poslovnog potvrđivanja, DNV GL obavlja certifikaciju različitih vrsta industrija, procesa, proizvoda, postrojenja i lanaca opskrbe prema nacionalnim i međunarodnim normama. Kada je certifikat izdan, podaci se nalaze u digitalnom obliku, prenose se u blockchain te se svakom certifikatu dodjeljuje digitalni identitet.  Svi su certifikati označeni jedinstvenim oznakama, sljedivi i pohranjeni u mreži računala umjesto u centralnoj bazi. Ovakav pristup temeljen na QR kodu omogućava jednostavno otkrivanje pokušaja prevara ili krivotvorina te jednostavnu provjeru valjanosti certifikata od strane bilo koje osobe.

“Postavljanje naših certifikata u blockchain samo je korak u izgradnji novog digitalnog koncepta potvrđivanja. Naš je cilj koristiti blockchain I druge disruptivne tehnologije za pružanje novih usluga i nastavak stvaranja vrijednosti za naše kupce,” izjavljuje Renato Grottola, Global Digital Transformation Direktor, DNV GL – Business Assurance.

Više informacija

  Kako provjeriti certifikat?

Kako provjeriti certifikat?

Pogledajte kratki vodič

  Blockchain video

Blockchain video

Pogledajte naš video o blockchain-u