Skip to content

DNV GL-ov Technology Outlook 2025 istražuje razvoj tehnologije u idućem desetljeću

Svake pete godine DNV GL izdaje Technology Outlook.

Taj je mnogima zanimljiv izvještaj primarno namijenjen tome da pruži klijentima i dionicima temelj za raspravu i pogled na razvoj tehnologije u idućem desetljeću unutar odabranih industrija.

“Možda je teško vjerovati da smo na vrhuncu tehnološke revolucije u vremenu kada globalna ekonomija usporava. No, naše viđenje u DNV GL-u je da ulazimo u razdoblje ‘renesanse’ kada je u pitanju industrijski napredak˝, izjavljuje  Remi Eriksen, Group President i CEO. 

Digitalizacija protoka informacija potaknuti će automatizaciju postojećih procesa i funkcija te imati pozitivan utjecaj na sigurnost i okoliš. Kao vodeće svjetsko klasifikacijsko društvo, DNV GL vjeruje da brodovi postaju sofisticirani prikupljači informacija i generatori podataka. Plovila postaju plutajući kompjuteri , nastavljajući priču koja je započeta u automobilskoj industriji u kojoj obiteljski automobili imaju više računalne snage od ranih svemirskih letjelica. Vozila koja sama upravljaju u prometu predstavljaju svakako iznimno značajan napredak u tom smislu. Prednosti satelitske komunikacije poboljšavaju povezanost i omogućavaju značajno povećanje količine podataka koja se prenosi uz nizak trošak.   

U idućih će se deset godina dogoditi značajne promjene. Naprimjer, proizvodnja dodataka – ili 3D tisak- značajno mijenjaju to gdje i kako se nešto stvara. Rezervni dijelovi za brodove, naprimjer, mogli bi biti pripremljeni u odgovarajućoj luci,  a s obzirom na sve veću važnost cirkularne ekonomije mogli bi biti od recikliranog materijala.

Kada govorimo o proizvodnji energije, velika postrojenja i pasivne komponente i dalje dominiraju sustavima.  No to vijeme je iza nas. U idućih 10 godina nova energetska stvarnost biti će hibridi velikih i imalih elemenata pri čemu veliki predstavljaju postrojenja za obnovljive izvore energije i energetske mreže koje prenose energiju na velike udaljenosti te malih elemenata i mreža koje čine objekti u kojima sami potrošači imaju aktivnu ulogu.

DNV GL-ov Technology Outlook 2025 ne sadrži samo informacije vezane za pomorski i energetski sektor. On postavlja platformu za 2025. temeljenu na predviđanju ekonomskih trendova, geopolitičkih trendova, demografskih promjena, itd. Technology Outlook fokusiran je na tri područja– pomorstvo, energetiku i tzv. life sciences koje predstavlja zdravstvo i prehranu.

Izvještaj iznosi da će digitalizacija biti  nit poveznica svih njih, dok će druga biti Azija. Tehnološki napredak u Aziji biti će pokretač brojnih globalnih inovacija u idućem desetljeću i dulje.  Osamdesetih godina teoretski epicentar globalne ekonomske aktivnosti bio je između SAD-a i Europe. Do 2025. on će biti premješten u središnju Aziju.  

Na predstavljanju izvještaja, Remi Eriksen je izjavio: “Ovo se izdanje Technology Outlook-a odnosi na vjerojatno, a manje na moguće. Ovdje se ne radi o istraživanju avangardnih tehnologija, već o tehnologijama koje će odrediti iduće desetljeće˝

"Mi mislimo da će iduće desetljeće biti desetljeće implementacije i akcije. Tehnologije koje su do sada bile novost – od onih podvodnih do onih vezanih za obnovljive izvore energije i vozila bez vozača – biti će korištene u velikoj mjeri do 2025.”.

Na stranici posvećenoj Tehnology Outlook-u predstavljen je cjelokupan sadržaj izvještaja:

to2025.dnvgl.com