Skip to content

Deset novih tržišnih prilika koje potiču ostvarenje najkritičnijih Globalnih ciljeva održivog razvoja

Høvik, Norveška: Prema novom Global Opportunity Report-u koji u suradnji izdaju DNV GL, Sustainia i United Nations Global Compact, potrebni su dodatni napori kako bi se osiguralo da 4 od 17 UN ciljeva održivog razvoja budu ostvareni do 2030. Globalni ciljevi na koje se izvještaj usmjerava su cilj 10: Smanjenje nejednakosti, cilj 12: Odgovorna potrošnja i proizvodnja, cilj 13: Zaštita klime i cilj 14: Očuvanje vodenog svijeta.

DNV GL, UN Global Compact i Sustainia partneri su u izradi Global Opportunity Report-a

·        Global Opportunity Report 2018 stavlja naglasak na četiri cilja održivog razvoja (cilj 10, 12, 13 i 14) koji vrlo vjerojatno neće biti realizirani do 2030. godine

·        Izvještaj sadrži 10 novih poslovnih prilika koje pomažu u postizanju ova 4 cilja

·        Novi Global Opportunity Report zajedno s izdanjima iz 2015., 2016. i 2017. pokazuju da postoji tržišni potencijal u svih 17 Globalnih ciljeva održivog razvoja — uključujući one u kojima najteže postižemo rezultate

Rješenje-fokusirani izvještaj— četvrti u nizu — nudi 10 novih tržišnih prilika koje mogu biti od pomoći da se ova 4 cilja ipak postignu- kao što je upravljanje pravom korištenja zemljišta uz pomoć blockchaina za cilj 10 i energetski učinkovito hlađenje za cilj 13.

Do sada, Global Opportunity Report je u svojim izdanjima prepoznao 55 tržišnih prilika koje demonstriraju poslovne prilike kroz 17 Globalnih ciljeva održivog razvoja.  Najveće prilike mogu se pronaći na raskrižjima tradicionalnih tržišnih prilika, što zahtijeva suradnju različitih sektora i područja. Da olakšaju poziciju, partneri koji izdaju izvještaj pokrenuli su prošle godine Global Opportunity Explorer - inovacijski hub na globalnom nivou koji je namijenjen traženju tržišnih prilika i rješenja za ciljeve održivog razvoja. Svih 55 prilika, uključujući novih 10 sada su dio platforme.

Lise Kingo, CEO i izvršna direktorica United Nations Global Compact, izjavljuje, “Mi živimo u svijetu koji zahtijeva hitne promjene, a poslovni sektor je taj koji treba predvoditi transformaciju. Putem razvojnih projekata i inovacija te ključnih partnerstva, poslovna zajednica ima resurse i kreativnost koji su nam potrebni za stvaranje svijeta kakvog trebamo. Četvrto izdanje Global Opportunity Report-a naglašava pitanja koja uteču na svakog čovjeka na planeti, te pokazuje kako poslovni sektor može na bilo kojem tržištu ponuditi rješenja za najveće izazove našeg vremena.”

Global Opportunity Explorer pokrenut je temeljeno na uvjerenju da ciljevi održivog razvoja predstavljaju brojne poslovne prilike s velikom vrijednošću za tvrtke, društvo i okoliš. Svojim djelovanjem Hub teži predstaviti najbolja rješenja i tržišne prilike koje proizlaze iz ciljeva održivog razvoja te poticati suradnju među investitorima, poslovnim subjektima i poduzetnicima.

Od prvog Global Opportunity Report-a 2015, izvještaj se radi putem konzultacija sa 17,000 poslovnih lidera te se na temelju njihovih mišljenja identificiralo 55 tržišnih prilika. Prilike u novom izvještaju uključuju osiguravanje prava na korištenje zemljišta za ljude kojima je to najpotrebnije, uz pomoć blockchain tehnologije, prenamjenu baterija za vozila za kućne električne mreže te traženje alternativnih materijala koji mogu zamijeniti energetski intenzivan beton. 

Remi Eriksen, Predsjednik i CEO DNV GL-a je izjavio, “UN ciljevi održivog razvoja definiraju težnje čovječanstva za budućnost. No, postizanje ciljeva održivosti neće doći bez rješavanja nekih temeljnih izazova. Ovo izdanje Global Opportunity Report-a tvrtkama i političkim liderima predstavlja mnoge prilike koje proizlaze iz suočavanja s tim izazovima i traženja odgovora na pitanje kako stvarati sve više zajedničkih vrijednosti.”

Rasmus Schjødt Pedersen, CEO tvrtke Sustainia izjavljuje, “Svaki CEO na planeti trebao bi biti uvjeren da usmjeravanjem na Globalne ciljeve održivosti može prilike pretvoriti u dobit i dugoročan rast. Naš je Global Opportunity Explorer alat za to.”

 

Preuzmite izvještaj

 

Online verzija izvještaja

 

Posjetite Global Opportunity Explorer