Skip to content

Blockchain: prve boce vina verificirane putem My Story™

U Rimu su predstavljena prva vina (Ricci Curbastro, Ruffino i Torrevento) uključena u projekt My Story™, novo rješenje DNV GL-a.

Projekt MyStory™ omogućuje učinkovitu komunikaciju o proizvodnoj izvrsnosti, provjerenom porijeklu i specifičnosti proizvoda. Pritom se koristi napredna blockchain tehnologija koja povezuje proizvodnju i tijek robe s iskustvima i podatcima certifikacija širom svijeta. Na taj se način priča istinita priča o proizvodu.  

Kao početna točka za projekt MyStory™ odabran je talijanski sektor vina, točnije tri vina: 

  • Ricci Curbastro (l Santella del Gröm Curtefranca Rosso DOC 2013 della cantina Ricci Curbastro in Franciacorta), 
  • Ruffino (Il Riserva Ducale Oro Chianti Classico Gran Selezione DOCG 2014 della cantina toscana Ruffino)
  • Veritas 2017 (Il Veritas Castel del Monte Bombino Nero Rosato DOCG 2017 della cantina pugliese Torrevento)

Što pruža MyStory™

“My Story™ potrošačima pruža dosad nezamislivu količinu informacija o proizvodu sa stupnjem točnosti koja nikad prije nije bila moguća. Transparentnost i neposrednost koju jamči blockchain, zajedno s ostalim provjerama koje su dio projekta doprinosi jasnoj komunikaciji o proizvodu i njegovu opskrbnom lancu” objašnjava Luca Crisciotti, CEO u DNV GL – Business Assurance.  

Korištenjem blockchaina radimo revoluciju u svijetu certifikacije, donoseći rezultate verifikacijskih aktivnosti izravno potrošaču.  

My Story™ je rješenje koje se temelji na nizu kontrola lanca opskrbe i proizvoda. Podaci prikupljeni na terenu, rezultati provjera koje je proveo DNV GL i druga kontrolna tijela pretvaraju se u pravu jedinstvenu priču, od grozda do boce, do kojeg potrošači mogu lako pristupiti putem QR-koda smještenog na naljepnici na proizvodu. Naprimjer, očitanjem QR koda na boci Santella del Gröm, možete, između ostalog, odmah pročitati da je boca jedna od 6.580 flaširanih 29. prosinca 2016. Ili da je energija korištena u proizvodnim procesima 100% iz fotonaponskih panela. Slično tome, skeniranjem naljepnice na Veritasu možete saznati da je to jedini rosé u Italiji koji je prepoznat kao DOCG, dok je iz QR koda na bočici Riserva Ducale Oro 2014 vidljivo da je dobio Nagradu "Tre Bicchieri" od Gambero Rosso.  

"Krenuli smo od kultnog proizvoda kao što je vino, koje je više od drugih odabrano zbog svoje povijesti: vinarija, godina berbe i način proizvodnje čine razliku za potrošača. Međutim, ovo je samo prva primjena My Story™: u tijeku su i drugi projekti koji uključuju svijet mode i poljoprivredno-prehrambeni sektor. Kroz My Story ™ i digitalizaciju opskrbnih lanaca uvjereni smo da možemo značajno doprinijeti vrijednosti Made in Italy i zaštiti autentičnosti proizvoda “, izjavio je Renato Grottola, direktor M&A i digitalne transformacije DNV GL - Business Assurance.  

Pomoću My Story ™ DNV GL namjerava izgraditi ekosustav 'digitalnog potvrđivanja' koji uključuje djelovanje različitih aktera: od multinacionalnih tvrtki, do startupova aktivnih u svijetu blockhaina, udruženja i drugih certifikacijskih tijela.  

VINA • Ricci Curbastro  • Ruffino Veritas 2017