DNV

UKCA certifikacijska markica za Ujedinjeno Kraljevstvo

warehouse worker

Kontaktirajte nas:

Osigurajte prilagodbu do 1 siječnja 2023.

Prijavite svoj interes

smjernice u 6 koraka za UKCA označavanje

Preuzmite

Proizvedeni proizvodi moraju biti sukladni s UKCA (UK Conformity Assessed) schemom ako su namijenjeni tržištu Ujedinjenog Kraljevstva.

Označavanje novih proizvoda koji se stavljaju na tržište Velike Britanije (Engleska, Wales i Škotska) pokrenula je britanska vlada 1. siječnja 2021. Obuhvaća većinu dobara za koje se trenutno zahtijeva CE oznaka. Treba imati na umu kako se posebna pravila primjenjuju za Sjevernu Irsku, gdje UKCA (UK Conformity Assessed ) označavanje nije dovoljno. Umjesto toga, mora se primijeniti UKNI ili CE oznaka. 

Iako je nova shema stupila na snagu 1. siječnja 2021, kompanije su dobile vrijeme za prilagodbu. U većini slučajeva, možete još uvijek koristiti postojeću CE oznaku do 1. siječnja 2021. Za medicinske uređaje, prijelazno razdoblje je duže i trenutačno je postavljeno na 30. lipanj 2023.  

Zakonodavni instrumenti i standardi Ujedinjenog Kraljevstva

Umjesto na EU legislativu, u vašim se tehničkim dokumentima morate referencirati na popis novih zakonodavnih instrumenata Ujedinjenog Kraljevstva koji su usporedivi s Uredbama Europske Unije.

Za više informacija možete posjetiti stranice za UKCA označavanje na stranicama gov.uk britanske vlade. Za usporedni pregled Uredbi EU i Ujedinjenog Kraljevstva, molimo preuzmite naš Vodič. 

Britanska vlada je objavila popis određenih britanskih standarda koji zamjenjuju usklađene standarde EU. Za sada, tehnički uvjeti koje treba ispuniti ostaju uglavnom isti u odnosu na trenutačno izdanje usklađenog standarda EU. Međutim, odgovornost je proizvođača potvrditi sukladnost.

Pregledajte vladin popis primjenjivih određenih britanskih standarda. Morate biti sigurni da su oni navedeni u vašoj tehničkoj dokumentaciji umjesto usklađenih standarda EU.

Preporučujemo kompanijama da se čim je prije moguće počnu pripremati za prijelaz označavanja proizvoda namijenjenih britanskom tržištu.

 

Procjena sukladnosti

Proizvedeni proizvodi su i dalje ili predmet vlastitog izjavljivanja sukladnosti ili predmet procjene sukladnosti treće strane. Međutim, procjenu sukladnosti mora izvršiti UKCA ovlašteno tijelo.

DNV je u naprednoj fazi postajanja potpunog UKCA ovlaštenog tijela i uskoro će moći podržati kompanije i sa UKCA i CE procjenama sukladnosti. Očekujemo kako ćemo moći ponuditi UKCA označavanje za sve proizvođače u listopadu 2021, znatno prije kraja prijelaznog razdoblja.

Trenutno DNV ima odobrenje kao ograničeno UKCA ovlašteno tijelo za proizvođače opreme pod tlakom u Velikoj Britaniji, pod entitetom UKCA Body DNV Ltd.

Nakon što akreditirano certifikacijsko tijelo DNV Business Assurance Ltd bude u potpunosti ovlašteno, DNV će moći isporučivati audite sukladnosti za sljedeći opseg:

-          Opasno: ATEX (Oprema i zaštitni sustavi namijenjeni za uporabu u potencijalno eksplozivnim atmosferama)

-          Oprema pod tlakom: PED.

-          Građevina: CPR (Građevni proizvodi: Konstrukcijski čelik i metalni proizvodi)

Daljnja prijava za proširenje opsega bit će predana sredinom 2021. za medicinske uređaje i ostale uredbe.

Valjanost izdanih certifikata
Izdani certifikati DNV-a za CE označavanje ostaju važeći za britansko tržište do 31. prosinca 2021.

Za sve kategorije certifikacije koje nude DNV-ova ovlaštena tijela od strane EU, postoji prijelazno razdoblje u kojem se CE oznake i dalje nastavljaju prihvaćati na tržištu Velike Britanije do 31.12.2022. Za medicinske uređaje je produženo do 1. srpnja 2023.

Koje usluge nudimo?
DNV je UKCA tijelo za opremu pod tlakom i u naprednoj je fazi prijave za proširenje opsega kako bi pokrilo preostalu britansku legislativu u sljedećim tehničkim područjima:


empty


EU legislativa (CE označavanje)UK legislativa (UKCA označavanje)
ATEX - direktiva 2014/34/EUPropisi o opremi i zaštitni sustavi namijenjeni za uporabu u potencijalno eksplozivnim atmosferama 2016
Oprema pod tlakom-direktiva 2014/68/EUPropisi o opremi pod tlakom (sigurnost) 2016
Građevinski proizvodi- regulativa (EU) No 305/2011Propisi o građevnim proizvodima (Amandman itd.) (EU izlaz) 2020
Regulativa(EU) 2017/745 za medicinske proizvodePropisi o medicinskim uređajima (Amandman itd.) (EU izlaz) 2020

Kontaktirajte nas:

Osigurajte prilagodbu do 1 siječnja 2023.

Prijavite svoj interes

smjernice u 6 koraka za UKCA označavanje

Preuzmite

Usluge koje bi Vas mogle zanimati: