DNV GL

Program certifikacije Bez glutena, 3. izdanje

Gluten_Free_Rainbow_Pasta

Kontaktirajte nas:

Želite više informacija?

Da, molim

Već znate što tražite?

Zahtjev za ponudu

Osobe koje ovise o strogoj dijeti bez glutena moraju znati da su označeni proizvodi sigurni. Sustav upravljanja bez glutena (GFMS) pruža snažnu razinu zaštite i omogućava jasno prepoznavanje na mjestu kupnje.

Standard se temelji na HACCP-u i uključuje sustave upravljanja sigurnošću hrane i međunarodno prihvaćene najbolje proizvođačke prakse kako bi se osigurala sigurnost i kvaliteta proizvoda. Maloprodajni lanci, tvrtke koje poslužuju hranu i veliki proizvođači hrane prihvaćaju certifikaciju prema ovom standardu kao dio svog procesa odobrenja dobavljača. Potreban je racionalan pristup i pristup temeljen na riziku, sukladnost s propisima koji zajedno pružaju tvrtkama jasan put prema certifikaciji. 

BRCGS-ov program certificiranja bez glutena (GFCP) može se povezati s bilo kojim GFSI referentnim standardom za sigurnost hrane, poput FSSC 22000, IFS standardom za hranu i SQF-om. Auditi se mogu provoditi samostalno ili u kombinaciji s vašim GFSI certifikacijskom auditom. To vam pomaže u smanjivanju troškova audita i prekidu poslovnih aktivnosti. Štoviše, datumi certifikacije se prilagođavaju vašim potrebama.

Koristi:

 • Usvajanje sustavnog pristupa i pristupa koji se temelji na certifikaciji vašeg objekta može pomoći vašoj kompaniji:
 • Spriječiti nedostatke u proizvodima
 • Smanjiti rizike povezane s oslanjanjem na glutensko testiranje samo završnog proizvoda
 • Zaštititi osobe izložene riziku i olakšati identifikaciju proizvoda bez glutena
 • Otvoriti nova tržišta i povećati poslovne mogućnosti 
 • Omogućiti troškovnu i operativnu učinkovitost kombinirajući audite s postojećim GFSI referentnim standardima 
 • Izgraditi povjerenje u robnu marku povezujući zahtjeve potrošača za proizvode bez glutena i preporuke vodećih organizacija za celijakiju

Standard:

Međunarodni standard programa certifikacije bez glutena (GFCP) pruža okvir za sustav upravljanja bez glutena. Podržava kontrolu glutena u proizvodima bez glutena, od proizvodnje do prerade i pakiranja. Upotpunjuje GFSI referentne standarde i prepoznat je od strane vodećih globalnih organizacija za celijakiju. Standard je primjenjiv na sljedeće proizvode:
 • prerađena hrana, vlastita robna marka i robna marka klijenta 
 • sastojci za upotrebu koje koriste kompanije za posluživanje hrane, catering kompanije i/ili proizvođači hrane 
 • hrana za kućne ljubimce
 • kozmetika
 • prirodni proizvodi za zdravlje
 • lijekovi

Standard se sastoji od 9 dijelova: 

 1. Opredijeljenost višeg rukovodstva- Podrška od vrha ključna je za razvoj dobre kulture sigurnosti i za učinkovitost sustava upravljanja bez glutena (GFMS). Pomaže osigurati potpunu implementaciju i kontinuiran razvoj sustava. 
 2. Preduvjetni programi- u potpunosti implementiran preduvjetni program temelj je sustava upravljanja bez glutena (GFMS). Zahtjeva se kontrola radnih uvjeta na lokaciji kao i poticanje proizvodnje sigurne hrane. 
 3. Kontrole glutena- Moraju postojati postavljene mjere za kontrolu glutena kroz proizvodni proces. To uključuje odgovarajući trening osoblja, odobrenje dobavljača i sastojaka, specifikacije gotovih proizvoda i testiranje.
 4. HACCP načela- Lokacija mora imati dokumentiran, u potpunosti implementiran i učinkovit plan sigurnosti hrane koji uključuje HACCP načela Codex Alimentariusa. 
 5. Zapisi- Zapisi se moraju održavati kako bi se pokazala učinkovitost svake pojedine kontrolne mjere i kako bi se olakšale službene provjere treće strane.
 6. Kontrola dokumentacije- Lokacija mora imati postupak za upravljanje dokumentima koji čine okosnicu GFMS-a. 
 7. Kontrola validacije- Mjere se moraju validirati. Dokumentacija mora uključivati dovoljan dokaz o provedbi učinkovite kontrole svake opasnosti, uključujući prateće podatke.  
 8. Održavanje sustava upravljanja bez glutena (GFMS) i ponovna procjena- Odgovorni tim napravit će GFSM pregled barem godišnje i prije bilo kakvih promjena koje mogu utjecati na sigurnost proizvoda. Promjene proizašle iz takvog pregleda bit će uključene u GFMS i priopćene uključenim radnicima kroz odgovarajući trening, u potpunosti dokumentiran i kroz zabilježenu provjeru. 
 9. Interni auditi- Mora postojati program internih audita. Definiranu učestalost treba promatrati u kontekstu s povezanim rizicima i prethodnim auditima. Sve se aktivnosti moraju napraviti barem jednom godišnje.  

Kako se certificirati?

1. Saznajte o programu Posjetite GFCP internetsku stranicu kako biste naučili više o programu, koristima i preuzmite standard. 2. Nabavite standard Kako biste se prijavili online i primili GFCP međunarodni standard, 3. izdanje i ostale tehničke dokumente, posjetite BRGC internetsku stranicu.  3. Prijavite se za program Sklopite Sporazum o licenciranju programa u kojem su istaknuti vaši uvjeti i odredbe u suradnji s BRCGS-om. Predajte Raspored A i/ili jednakovrijedan postupak odobren od BRCGS-a koji uključuje sve proizvode bez glutena koji će biti prepoznati prema GFCP međunarodnom standardu.   4. Pripremite se za audit Prije zakazivanja audita odaberite željenu opciju i provedite preliminarnu samoprocjenu. To može biti napravljeno kao interni audit, koristeći GFCP-ovu listu provjere za samoprocjenu.  5. Odaberite certifikacijsko tijelo Odaberite vaše akreditirano certifikacijsko tijelo, poput DNV-a. Zajedno ćemo se dogovoriti oko opsega audita i potvrditi datum.  6. Provedite audit Audit provjerava praktičnu primjenu sustava upravljanja bez glutena. To uključuje promatranje proizvodnih postupaka i procesa, pregled dokumentacije i intervjue s radnicima. Izazov sljedivosti i pregled oznaka proizvoda također su dio audita.   7. Postanite certificirani Bilo koja nesukladnost i korektivna radnja mora biti zatvorena unutar 28 dana od provedbe audita. Certifikacijsko tijelo će pregledati vaš dokaz prije završetka izvještaja i izdati vam certifikat unutar 42 dana od prvog dana audita.  8. Održavajte certifikat Koristite pogled iz certifikacijskog procesa kako biste identificirali područja za poboljšanje i procijenili načine na koje dalje možete nastaviti ispunjavati zahtjeve programa. To će vam također pomoći u pripremi za audit sljedeće godine. Provjerite jeste li rezervirali audit tako da se može provesti približno 2 mjeseca prije isteka vašeg GPCP certifikata kako bi se omogućilo dovoljno vremena za provedbu audita i izdavanje novog certifikata.  9. Označavanje i komunikacija s potrošačima Pobrinite se da potrošači lako otkriju kako je vaš proizvod uistinu bez glutena i siguran. Na maloprodajnim pakiranjima možete koristiti GFCP-ove zaštitne znakove ili odobrene znakove. Da biste to učinili, pregledajte zahtjeve GFCP-ovog Vodiča za korištenje zaštitnih znakova kako biste dizajnirali svoje marketinške materijale i oznake. Prije upotrebe na tržištu, to se mora predati BRCGS-u na odobrenje.

Kako vam mi možemo pomoći?

Usluge koje možemo pružiti: 1. Gap analiza DNV nudi gap analizu naspram zahtjeva standarda s ciljem pomoći lokacijama kako bi se pripremile za svoj certifikacijski audit. Ističe područja u kojima su potrebna poboljšanja kako bi lokacija bila uspješna na certifikacijskom auditu.   2. Certifikacija za program certificiranja bez glutena Certifikacija vašeg sustava upravljanja sigurnošću proizvoda.  3. Edukacija Službeni BRC trening za standard Bez glutena DNV ima rasprostranjenu mrežu auditora koji imaju veliko iskustvo u provedbi audita u organizacijama, auditiranju njihovih proizvoda i procesa koji se tiču sigurnosti hrane, kvalitete i održivosti. Ovo uključuje certificiranje sigurnosti hrane prema svim GFSI referentnim standardima.  Unutar globalne DNV mreže, auditori se nalaze u raznim zemljama i mogu ponuditi provedbu audita na lokalnom jeziku uz poznavanje i razumijevanje lokalnih običaja.

Kontaktirajte nas:

Želite više informacija?

Da, molim

Već znate što tražite?

Zahtjev za ponudu

Usluge koje bi Vas mogle zanimati: