DNV GL

ISO 22000

Ice cream processing line

Kontaktirajte nas:

Želite više informacija?

Da, molim

Već znate što tražite?

Zahtjev za ponudu

​Norma ISO 22000 za sustav upravljanja sigurnošću hrane omogućava bilo kojoj tvrtci izravno ili neizravno uključenoj u lanac hrane da identificira rizike i njima učinkovito upravlja.

Sprečavanjem pogrešaka u osiguranju sigurnosti hrane i procjenom zakonske sukladnosti može pomoći da zaštitite Vaš brand. Implementacija sustava upravljanja prehrambenom sigurnošću  u skladu s normom ISO 22 000 mijenja pristup Vaše tvrtke od  retroaktivnog testiranja kvalitete u preventivan način razmišljanja. Tvrtke se suočavaju sa strogim zahtjevima koji dolaze od strane zakonodavstva, kupaca i klijenata kako bi osigurali kontinuiran i siguran proces proizvodnje.

Učinkovit sustav upravljanja prilagođen Vašim procesima će Vam pomoću prevenciji grešaka u očuvanju sigurnosti hrane i povećati povjerenje u zakonsku sukladnost. Predanost upravljanju rizicima može biti jedna od važnijih konkurentskih prednosti.

Što je ISO 22000 norma?  

Norma ISO 22000 kompatibilna je i harmonizirana s ostalim međunarodnim sustavima upravljanja, uključujući ISO 9001. Idealna je za integraciju s ostalim sustavima upravljanja i procesima. 

ISO 22 000 je primjenjiv na sve organizacije koje su izravno ili neiuravno uključene u lanac hrane. Ono uključuje proizvođače ambalaže i deterdženata, dobavljače usluge čišćenja, deratizacije, industrijskih servisa za pranje rublja. Omogućuje Vam procjenu i prikaz sukladnosti proizvoda u odnosu na prehrambenu sigurnost i njenu kontrolu.  Norma osigurava sigurnost hrane od farme do tanjure an temelju opće prepoznatih ključnih elemenata:

 • Interaktivna komunikacija: Inovativan i važan faktor za upravljanje rizicima. Strukturiran slijed informacija u svim smjerovima, interno i vanjski. Jamči učinkovitu kontrolu opasnosti.
 • Upravljanje sustavom: Kontrola interakcije između elemenata sustava koji jamče učinkovitost i uspješnost sustava
 • Prezahtjevni programi: Dobra proizvodna praksa, dobra higijenska praksa, dobra poljoprivredna praksa uključujući npr. opremu i objekte za održavanje programa i postupaka, deratizacijski programi, su stupovi na kojima se HACCP temelji
 • HACCP načela: osnovna metodologija za planiranje sigurnih proizvodnih procesa koji su primjenjivi za svaku tvrtku, bez nepotrebne birokracije

Zašto je certifikacija dobra za moje poslovanje?  

Potencijalne koristi od ISO 22000 su brojne, ali najznačajniji su vidljiva  poboljšanja u provedbi prehrambene sigurnost te  veća usklađenost sa zakonskim propisima.

Norma ISO 22000 omogućava Vašoj organizaciji da: 

 • Izgradi sustav upravljanja prehrambene sigurnosti u dobro definiranim i jasnim okvirima koji su fleksibilni za Vaše poslovne potrebe i očekivanja.
 • Bolje razumije što su su stvarni rizici za potrošače i za Vašu tvrtku
 • Osigurava alat za poboljšanje  uspješnosti prehrambene sigurnosti i načina nadzora i mjerenja učinkovitosti 
 • Ostvaruje bolju sigurnost prehrambenih proizvoda i sukladnosti sa zakonskim i korporativnim zahtjevima.

Certifikacija prema  normi je učinkovit način komuniciranja sa zainteresiranim stranama i važan  element u opredjeljenju za prehrambenu sigurnost u sklopu korporativnih odgovornosti i zahtjeva financijskog izvještavanja.

Kako se pripremiti za certifikaciju?  

Postupak opisan u normi ISO 22000 uključuje sljedeće korake:

 • Identificirati, ocijeniti i  kontrolirati opasnosti za prehrambenu sigurnost koji bi se mogla očekivati kako bi se izbjegla šteta potrošača, izravno ili neizravno
 • Prosljedite odgovarajuće informacije svima uključenim u očuvanje prehrambene sigurnosti
 • Prosljedite informacije o razvoju, implementaciji, te aktualnostima sustava upravljanja prehrambenom sigurnošću u cijeloj organizaciji
 • Povremeno ocijenite i ažurirate, kada je to potrebno, sustav upravljanja prehrambenom sigurnošću koji pokriva aktivnosti firme  i najznačajnije informacije o rizicima u sigurnosti hrane

Razvoj, provedba i certificiranje sustava upravljanja prehrambenom sigurnošću je neprekidna aktivnost, a neovisan audit predstavlja jedan element u cjelokupnom procesu procjene.

Kontaktirajte nas:

Želite više informacija?

Da, molim

Već znate što tražite?

Zahtjev za ponudu

Usluge koje bi Vas mogle zanimati: