DNV GL

BRC međunarodna norma za sigurnost hrane

BRCGS Global Standard for Food Safety

Kontaktirajte nas:

Želite više informacija?

Da, molim

Već znate što tražite?

Zahtjev za ponudu

​BRC (British Retail Consortium) je međunarodna norma za sigurnost hrane osmišljena kako bi se osiguralo da su dobavljači usklađeni s potrebnim zahtjevima sigurnosti hrane te kako bi se osigurala mogućnost trgovcima da jamče kvalitetu i sigurnost proizvoda koje prodaju. Danas se širom svijeta koristi kao okvir za poslovanje različitih dijelova lanaca (trgovaca i prerađivača) kako bi pružao pomoć u proizvodnji sigurne hrane i odabiru provjerenih dobavljača.

BRC je međunarodna norma za sigurnost hrane i predstavlja operativni alat najčešće korišten za dubinske analize i odobrenje dobavljača. Ona pomaže tvrtkama u odabiru i kvalifikaciji dobavljača.  Na taj način smanjuju se ukupni troškovi upravljanja lancem opskrbe te se povećava stupanj sigurnosti potrošača, dobavljača i konzumenata. Ona je također odličan alat za dokazivanje usmjerenosti Vaše tvrtke ka sigurnosti i kvaliteti hrane, ispunjenju zakonskih zahtjeva te provođenju stalnih poboljšanja.  

BRC međunarodna norma za sigurnost hrane ispunjava kriterije Global Food Safety Initiative (GFSI) od strane Consumer Goods Forum, koji je uspostavljen spajanjem CIES, eminentno tijelo za hranu i proizvode široke potrošnje, s globalnim CEO Forumom i Global Commerce Initiative (GCI), dvije globalne platforme za trgovce i proizvođače. 

Drugim riječima BRC međunarnodna norma za sigurnost hrane sada je prihvaćena od većine lanaca trgovina hranom i proizvođača kao ekvivalent ostalim priznatim normama sigurnosti hrane kao što su IFS, SQF i FSSC 22000. 

Što je norma? 

Glavni trgovački lanci na području Ujedinjenog Kraljevstva bili su zabrinuti za sigurnost hrane zbog njihove izravne odgovornosti u slučaju incidenta. Kako bi imali nadzor nad situacijom, trgovački su lanci zahtijevali od svih dobavljača da budu certificirani prema specijaliziranoj normi kako bi osigurali da su usklađeni sa zahtjevima vezanim uz kvalitetu i sigurnost te zakonskim zahtjevima.    

Zahtjevi u normi vezani su za sustav upravljanja kvalitetom i HACCP sustav, podržani detaljnim preduvjetnim programima, što je niz GMP (Good Manufacturing Practise), GLP (Good Laboratory Practise) i GHP (Good Hygiene Practise) zahtjeva. 

Zašto je certifikacija dobra za moje poslovanje?

Većina britanskih te velik broj europskih i globalnih trgovačkih lanaca i vlasnika brendova, kao i prerađivača hrane, u svoj lanac opskrbe uključuju samo dobavljače certificirane prema BRC međunarodnoj normi za sigurnost hrane.

Ta norma omogućava Vašoj organizaciji da:

  • Pruža dokaze o opredijeljenosti, te zakonsku obranu u slučaju incidenta vezanog za sigurnost hrane u okviru due dilligence koncepta*  
  • Izgradi i postavi sustav upravljanja koji će na bolji način odgovoriti na zahtjeve vezane uz kvalitetu/sigurnost i zakonske zahtjeve 
  • Pruža alat za stalna poboljšanja u području sigurnosti hrane 
  • Smanji viškove, opozive i ostale situacije koje predstavljaju trošak za organizaciju

Kako se pripremiti za certifikaciju? 

Organizacije koje dobro planiraju često će biti u prednosti u odnosu na druge i biti će bolje pripremljene za certifikaciju. Važno je da Vi i Vaša organizacija djelujete pozitivno, ustrajno i uz postavljene jasne ciljeve i rokove za implementaciju i procjene.  

To uključuje:

  • Uspostavu sustava upravljanja kvalitetom
  • Identifikaciju zakonskih zahtjeva
  • Identifikaciju opasnosti posigurnost hrane i odgovarajuće nadzorne mjere (HACCP sustav) 
  • Identifikaciju primjenjive dobre proizvodne prakse/dobre higijenske prakse 
  • Primjenu potrebnih strukturalnih poboljšanja

Zašto surađivati s nama? 

Mi smo vodeće svjetsko certiifkacijsko tijelo. Mi pomažemo tvrtkama u potvrđivanju njihove organizacije, proizvoda, ljudi, opreme, lanaca nabave i procesa kroz usluge certifikacija, verifikacija, edukacija i neovisnih procjena.   

U sektoru hrane i pića, pomažemo tvrtkama širom svijeta u postizanju izvrsnosti u području sigurnosti i kvalitete hrane, upravljanja okolišem, lancem nabave i održivosti proizvoda.  

* Sposobnost dokazivanja da su poduzete sve razumne mjere za izbjegavanje incidenta 

Kontaktirajte nas:

Želite više informacija?

Da, molim

Već znate što tražite?

Zahtjev za ponudu

Usluge koje bi Vas mogle zanimati: