Skip to content

Odgođena objava norme ISO 45001

Prethodno očekivani rok objave nove ISO 45001 norme u listopadu 2016. najvjerojatnije će biti pomaknut s obzirom da prvi nacrt norme nije odobren.

ISO 45001 će zamijeniti OHSAS 18001, međunarodnu normu za upravljanje zdravljem i sigurnošću na radu. Članovi ISO odbora nisu odobrili prvi nacrt nove norme (DIS), što će uzrokovati kašnjenje očekivane objave norme.

Neka od područja koja su članovi smatrali spornima u nacrtu su bila sljedeća:

 
•    Promjene u tekstu koje su se dogodile tokom ISO uređivačkog procesa
•    Način na koji je DIS ISO 45001 uzeo u obzir memorandum o razumijevanju između ISO, ILO i ILS organizacija (International Labour Standards on Occupational Safety and Health)
•    Rasprave i nejasnoće vezane za to kako ISO 45001 može zahtijevati usklađenost sa zakonskim i ostalim zahtjevima pod općim ISO pravilima
•    Rasprave oko definicije radnika i do koje mjere su ostale osobe pokrivene sustavom upravljanja zdravljem i sigurnošću na radu 


Sljedeći koraci


Članovi radne skupine za ISO 45001 sastali su se u Kanadi  6.-10.lipnja kako bi raspravili o zaprimljenih 3000 komentara na prvi nacrt norme. Predstavnici DNV GL-a također su bili prisutni u ime IIOC  (Independent International Organization for Certification). Službena komunikacija nakon sastanka predstavila je zaključak da odobrena norma može biti objavljena najranije u lipnju 2017. 


Ovo su neki od glavnih zaključaka sastanka: 
•    ISO/PC 283, koji je zadužen za razvoj norme ISO 45001, zaprimit će tekst za drugi nacrt DIS ISO 45001 od strane radne skupine. ISO će tada pregledati i urediti tekst prije stavljanja na raspolaganje članovima nacionalnih normizacijskih tijela za prijevod do sredine studenog 
•    Rezultati drugog nacrta DIS biti će spremni za pregled ISO/PC 283 krajem travnja ili početkom svibnja 2017. 
•    Ukoliko drugi nacrt norme bude odobren i PC odobri preskakanje faze finalnog nacrta (FDIS verzije) nova norma bi mogla biti objavljena u lipnju 2017., što je unutar ISO roka.

“Još uvijek nije sigurno kada će ISO 45001 biti spremna za objavu, no cilj postavljen za lipanj 2017. u ovom se trenutku čini dostižan. Pažljivo ćemo pratiti daljnji razvoj i obavještavati tvrtke certificirane prema OHSAS 18001 o svim važnim koracima. Naša je ključna namjera pružiti pravovremene i točne informacije kako bi se osigurala odgovarajuća migracija s OHSAS 18001 na ISO 45001 svim klijentima u trenutku kada će norma biti objavljena˝, izjavljuje Patrick Smink, globalni voditelj za sustave zdravlja i sigurnosti na radu u DNV GL - Business Assurance.
“Osigurat ćemo da su svi potrebni materijali kao što su smjernice i materijali za obuku dostupni pravovremeno i u skladu s razvojem norme˝.


Priprema materijala za podršku u prilagodbi novim normama dio je projekta kojim DNV GL – Business Assurance želi pomoći tvrtkama u jednostavnijoj prilagodbi novim zahtjevima, stoga je ključno aktivno sudjelovati i na vrijeme prepoznati sve potencijalne potrebe i izazove s kojima će se tvrtke susretati u periodu tranzicije.